Előfizetői tartalom

Egyelőre még kitart az éjszaka az ázsiai részvénypiacokon

Bár kelet-ázsiai részvénypiacok nem tartoznak a hazai befektetők fő fókuszába, időről időre érdemes egy pillantást vetni az itteni indexekre és fontosabb vállalatok árfolyamára is, hiszen a régió alapvető szerepet játszik a világgazdaságban. Távol-Keleten jön létre a világ GDP-jének a harmada, a három legnagyobb gazdaságból kettő itt található, rengeteg terméket itt gyártanak, amit a hétköznapi életben használunk, és ma már az innovációnak és ezáltal a növekedésnek az egyik gócpontja is ez a régió. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a világ tíz legnagyobb kapitalizációjával rendelkező tőzsdéből négy itt található. Ázsia ezen távoli részének tehát a jelentősége megkerülhetetlen, ezért érdemes megnézni, hogy miként alakul itt a részvénypiaci hangulat.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Bár mostanában a nyugati piacokat sem kímélték az eladók, az ázsiai piacokon jóval korábban elkezdődött a medvetánc. Miközben az S&P 500 (a lenti ábrán feketével) az idei gyengélkedés ellenére még mindig meg tudott tartani 10%-os nyereséget 2021 elejétől számítva, addig az ázsiai piacok már a tavalyi év folyamán leszakadtak a globális emelkedésről, és az elmúlt egy év és bő négy hónap tekintetében szinte mindegyik fontos index negatív teljesítményt mutat fel.

Elsőként a kínai kitettségű tőzsdék papírjai kezdtek el esni (piros és világosbarna), de idővel ehhez a laza monetáris politika miatt korábban szárnyaló Japán (narancssárga), illetve a globális gazdaság szintén fontos részének számító Dél-Korea (kékkel) is elindult a lejtőn. A leszakadás időpontja meghatározza az adott index teljesítményét is:

Erről szól még a cikk:

  • Mit mutat meg a relatív erő a távol-keleti piacok között?
  • Hong Kong: vannak pozitív jelek, de ez már trendforduló lenne?
  • Japán: mire elég a pénzbőség?
  • Dél-Korea: hol vannak a sáv szélei?
  • Kína: meddig kellene visszajönni a túladottságból?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés