Portfolio signature

Teljesen kicsinálják a biotechnológiai részvényeket, de fontos, hogy ennek mikor lesz vége

Faluvégi Balázs
Talán az összes ágazat közül a biotechnológia volt az, amelyik a legtöbb fájdalmat okozta az elmúlt egy év során a befektetőknek, pedig a fájdalomról a Netflix és a Facebook részvényesei is tudnának mesélni egyet s mást. A VanEck Vectors Biotech ETF az augusztusi csúcspont óta elveszítette értékének 37%-át, miközben ugyanezen időszak alatt az utóbbi hónapokban számos csapást elszenvedett Nasdaq 100 is “csak” 18%-kal került lejjebb. Miért esett ennyire egy egy ilyen előremutató és gyorsan növekvő ágazat és mit jelenthet, ha az esés lelassul?

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

A legfőbb ok a zuhanásra az ágazat kockázataiban keresendő. Ezek a vállalatok ugyanis a leginkább rizikósabbak közé tartoznak, hiszen rengeteg olyan közepes és kis cég található a berkein belül találni, amelyek egy-két gyógyszer fejlesztésére koncentrálnak, így ha a klinikai tesztek, engedélyeztetési folyamatos során valami félresiklik, akkor a befektetők akár minden pénzünket bukhatják. Az olyan időszakokban pedig, amikor a legtöbb befektető azon igyekszik, hogy csökkentse a kitettségét a részvénypiacon, illetve a kockázatos eszközök felé általában, akkor elsőként azokat az ágazatokban teszik ezt meg, ahol vélelmezésük szerint a legnagyobb rizikót kellene futniuk.

További problémát jelent, hogy a biotechnológiai részvények többségét, különösen a kisebb és közepes papírokat az élteti, hogy időről időre jön egy-egy bejelentés a fejlesztések eredményeiről. Azonban

Erről szól még a cikk:

  • Miért esnek ilyen irgalmatlanul a biotechnológiai papírok?
  • Mi lehet a jelentősége ennek a teljes piacra nézve?
  • Hogy áll az ide tartozó ETF?
  • Megmenekül-e a rák gyógymódjait kutató vállalat?
  • Genetikai tesztek, veszteségek: lesz ebből fordulat?
  • Büntetik tovább a piacon a svájci biotech céget is?
  • Még a negatív béta sem segít?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések