parlament távcső getty stock
Befektetés

A legforróbb slágerterméken túl is van élet – Mutatunk még két magyar állampapírt, ha az inflációtól félted a pénzed

Árgyelán Ágnes
Amikor infláció elleni védelemről van szó, a legtöbbször a Prémium Magyar Állampapír jut eszünkbe a lakossági állampapírok között, pedig van két másik konstrukció is a piacon, amelynek szintén inflációkövető kamatozása van. Mostani cikkünkben megnézzük, melyik ez a kettő és azt is, mikor érdemes ezeket választani megtakarításainknak.

A legkeresettebb állampapír: PMÁP

Az utóbbi hónapok egyértelmű lakossági slágerterméke a Prémium Magyar Állampapír, az infláció emelkedésével párhuzamosan egyre több pénz áramlik ebbe a konstrukcióba. A legfrissebb adatok szerint az év első három hónapjában több mint 400 milliárd forinttal nőtt meg a PMÁP állománya, ezzel a papírban lévő megtakarítások mértéke meghaladta a 2600 milliárd forintot.

De mitől olyan vonzó most ez a konstrukció? Egyértelműen a kamatszerkezete miatt. Ugyanis a papír kamatát a kamatbázis és a kamatprémium adja, előbbi mindig az infláció függvénye, utóbbit pedig az államadósság-kezelő határozza meg. Jelenleg a 3 éves papír infláció felett 0,75, az 5 éves papír 1,5%-os prémiumot kínál.

Ez azt jelenti, hogy a 3 éves konstrukció jelenleg 5,85%-os, az 5 éves pedig 6,6%-os hozamot ad.

És mivel várhatóan idén jóval nagyobb lesz az infláció, mint tavaly volt, ezért a papírok ennél magasabb kamatokat is fognak fizetni. Azzal nem árt azonban tisztában lenni, hogy a jelenlegi feltételek szerint az idei inflációt a 3 és 5 éves PMÁP csak 2 év múlva fizeti ki (jövőre a tavalyi infláció lesz a kamatbázis).

Hogy a jelenlegi inflációs adatokat látva miért érheti meg jobban a PMÁP-ot választani a MÁP+-szal szemben, legutóbb itt írtunk:

Van élet a PMÁP-on túl is

Nem a Prémium Magyar Állampapír az egyetlen olyan lakossági állampapír, amelynek kamatozása az inflációhoz kötött. Két másik konstrukció is elérhető a lakossági befektetőknek:

Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP)

Talán kevesebben tudnak róla, hogy van a PMÁP-nak egy eurós változata is. Ez a papír már csak 5 éves konstrukcióban érhető el, és bár itt is hasonló elven működik a kamatbázis és kamatprémium megállapítása, ezek a számok eltérnek a PMÁP-nál látottaktól:

  • A kamatbázist a PEMÁP-nál az eurózóna inflációja adja, mégpedig az Eurostat által közzétett éves átlagos infláció (ez tavaly 2,6% volt). A kamatbázis kapcsán egyébként több változtatás is volt az utóbbi időben, erről bővebben itt írtunk.
  • erre jön rá a kamatprémium, amely az eurós sorozat esetében 0,5%.

Így a papír jelenleg 3,1%-os kamatot kínál.

Az EKB egyébként idénre 5,1%-os inflációval számol az eurózónában, tehát ez még jól megdobhatja a későbbi kamatfizetéseket. Igaz, a jegybank 2023-ra és 2024-re már az infláció mérséklődésével kalkulál, számításaik szerint ez 2,1% és 1,9% lesz az említett két évben.

Nem szabad elmenni a mellett sem, hogy a forint meglehetősen gyenge, az euróval szembeni jegyzése 384 körül mozog, ez pedig kevésbé teszi vonzóvá jelen helyzetben eurós állampapír vásárlását (hiszen több forintot kell kiadni érte). Fontos adalék lehet az is, hogy PEMÁP-ot jelenleg csak az államkincstárnál lehet vásárolni a forgalmazók körében.

Babakötvény

Nem érdemes megfeledkezni a 8,1%-ot fizető Babakötvényről sem, igaz, ennek feltételei kevésbé rugalmasak, mint a másik két inflációkövető papírnak.

Ahogyan a fenti két papír esetében, a Babakötvénynél is az infláció adja a kamatbázist, és erre jön rá egy 3%-os kamatprémium. Mivel tavaly 5,1%-os volt az éves átlagos infláció,

a papír az első kamatfizetéskor 8,1%-os hozamot kínál. Jóval többet tehát, mint bármelyik lakossági állampapír.

Annak ellenére, hogy a Babakötvény a legmagasabb kamatot adó lakossági állampapír a piacon, még mindig kevés megtakarítás van ebben a konstrukcióban. Március végére az állomány megközelítette a 165 milliárd forintot, ami önmagához képest szép teljesítmény a Babakötvénytől, persze így is jócskán elmarad a MÁP+ 6000 milliárd vagy a PMÁP 2600 milliárd körüli számaitól.

Egyetlen hátránya a Babakötvénynek, és talán ez magyarázza leginkább, hogy miért fut fel csak lassabban a kereslete, hogy azt a gyermek 18. születésnapjáig tartani kell és akkor is csak a gyerek rendelkezhet az összeg felett.

A konstrukció kapcsán a legfontosabb tudnivalók:

  • Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év.
  • Alapcímlete 1,- Ft, tehát akármilyen kis összeggel megvásárolható.
  • Változó kamatozású állampapír, az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő (a kamatprémium értéke 3%).
  • A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével. Ez alapján a papír februártól 8,1%-os éves kamatot fizet.
  • A kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása évente február 1-jén történik (az első sorozat (2032/S) esetében évente december 2-án).
  • Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 12.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül, a Babakötvény mellé jár ráadásul 42 500 forintos életkezdési támogatás is.
  • A számlanyitást követően a Babakötvények vásárlása automatikusan történik a Start-értékpapír számlán jóváírt összegekből.

Érdemes külön kitérni arra, hogy a 42 500 forint életkezdési támogatást egy minimális, az infláció mértével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban vagy online, ügyfélkapunk keresztül.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s
MAV_Balaton_KISS_0001_2021jun

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
fizetes penztarca