Előfizetői tartalom

Kezdenek összeállni a csillagok a kínai befektetéseknél – Közel a fordulat?

A számos nemzetközi és országspecifikus bizonytalansági tényező közepette kimondottan rossz éve van eddig a kínai részvénypiacnak, elsősorban a technológiai szektor vállalatai sínylették meg az agresszív tőkepiaci szabályozások, a jegybanki likviditásbővítések és az ingatlanpiaci nehézségek sorát. A baljós körülmények ellenére azonban vannak friss, kifejezetten biztató jelek az elmúlt hetekből, amelyek a kínai részvények és befektetési lehetőségek irányába terelhetik a figyelmet, lehet itt gondolni a javuló ingatlanpiaci kilátásokra, a szabályozói környezet lazulására vagy akár a kínai koronavírus-helyzet enyhülésére. Ezeket a tényezőket figyelembe véve elemzésünkben körbejárjuk, hogy mik most a legnagyobb veszélyei és lehetőségei a kínai befektetéseknek, mit gondolnak a szakértők és hogyan reagálnak a legújabb eseményekre az árfolyamok.

Rossz éve van a kínai részvénypiacnak (is)

A 2020-ban beindult, és a tavalyi évet is végig kísérő részvénypiaci szárnyalás után 2022 eddig korántsem a tőzsdék éve, globális eladási hullám söpör végig a piacokon gyakorlatilag már január eleje óta, ez alól természetesen a kínai részvénypiac sem képez kivételt, sőt – több országspecifikus bizonytalansági faktor is visszavetette a kínai nagyvállalatok befektetői megítélését, de emellett persze számos egyéb, általánosabb tényező is okolható a nagy esésekért. Csak hogy a legfontosabb Kína-specifikus és „univerzális” okokat említsük:

Ingatlanpiaci bizonytalanságok

A tavaly év végén kirobbant Evergrande-sztori kapcsán emberek millióinak szeme szegeződött a kínai ingatlanpiacra, aggódva figyelve a legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő bukását azt találgatva, hogy vajon milyen hatással lesz mindez a nemzetközi piacokra nézve. Ezt követően sorra jöttek az elmulasztott kamatfizetések az óriáscégtől, és a dominó bedőlésének kezdetével

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés