Előfizetői tartalom

Nem sok hely maradt elbújni a részvénypiacon

A tegnapi nap tengerentúlon lezajlott zuhanásában különösen feltűnő volt egyetlen szektor hanyatlása. Ez pedig az ún. Consumer Staples, amelyben nem-ciklikus jellegű termékek gyártói vannak jelen. Az egyébként is feltűnően nagyot csökkent főbb indexekhez képest a piacnak ezt a szegmensét a 2-3%-kal is jobban büntette a piac. Ráadásul ezt nap közbeni folyamatos eladásokkal tette, ami mögött rengeteg esetben komoly disztribúció áll, vagyis az intézmények nagy tételekben szabadultak meg pozícióiktól. Mi állhat ennek a hátterében és miért nagy probléma ez a teljes részvénypiac szempontjából?

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Milyen cégek is vannak ebben a szektorban? A mögöttes ETF, vagyis a Consumer Staples Select Sector SPDR Fundban olyan vállalatok kapnak szerepet, amelyeket a fogyasztók rendszeresen vásárolnak és hétköznapi életük alapvető részét képezi. Ezeket általában még akkor is megveszik, ha nehéz anyagi helyzetben vannak, hiszen az életvitelük alapvető szükségleteiről van szó, például otthon elkészíthető élelmiszerek, tisztálkodásra és takarításra használt szerek, dohánytermékek. Az ezeket gyártó cégek mellett az ETF-ben még a mindezeket árusító hipermarket láncok papírjai kaptak helyet. Csak néhány példa az alap legnagyobb komponensei közül: Procter&Gamble, Coca-Cola, Pepsi, Philip Morris, Walmart, Costco.

A fejlett országokban, így természetesen az Egyesült Államokban, a hasonló termékek a háztartások fogyasztói kosarában viszonylag alacsony részarányt képviselnek a kedvezőbb anyagi helyzet miatt. Ezért aztán az emberek csak akkor kezdik igazán visszavágni az ide tartozó kiadásaikat, ha már nagyon oda kell figyelni a pénzügyeikre, akár azért, mert a jövedelmük csökkenni kezdett, akár azért, mert az árak nagyon elszálltak. Az utolsó nem is kérdés, hiszen a fogyasztói árindex évtizedes magasságokban van. Az elsőnél pedig a Fed kamatemelési ciklusa akaszthatja meg a COVID mélypont után kapott pénzek örömét. Ez pedig akár már a nem ciklikus vállalatok árbevétel bővülési dinamikájára is hatással lehet, ettől kezdett el félni a részvénypiac.

Erről szól még a cikk:

  • Miért jelent ekkora bajt a szektor tegnapi zuhanása?
  • Miért kivételen rossz a helyzet historikus szemszögből?
  • Mennyire fordult meg a trend a Procter & Gamble esetén?
  • Meddig képes kitartani a Coca-Cola?
  • Feltámadhat-e a sírból a Walmart?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés