usa házak
Befektetés

Egyre szegényebb a világ leggazdagabb nemzete, és ez csak rosszabb lesz

Portfolio
A koronavírus alatt az amerikaiak nettó vagyona is szédítő ütemben emelkedett, azonban a JP Morgan friss becslése szerint idén év eleje óta már több mint 5 ezermilliárd dollárt vesztett az amerikai lakosság, és ez év végére elérheti a 9 ezermilliárd dollárt is – számol be a hírről a Bloomberg.

Egyre szegényebb lesz a világ leggazdagabb nemzete a JP Morgan friss becslése szerint, holott a koronavírus idején az amerikaiak nettó vagyona is jelentős ütemben nőtt: 2020 elejétől tavaly év végéig az amerikai lakosság 38,5 ezermilliárd dollárnyi többletmegtakarítást halmozott fel a Fed becslései szerint, ezzel pedig az összesített nettó vagyonuk rekord szintre, 142 ezermilliárd dollárra nőtt 2021 végén.

A JP Morgan viszont most egy olyan becsléssel rukkolt elő, amely szerint

ez a vagyon 2022 eleje óta legalább 5 ezermilliárd dollárral csökkent, ráadásul év végére elérheti a 9 ezermilliárd dollárt is a visszaesés.

A vagyonvisszaesés oka pedig elsődlegesen a piacok lejtmenete: a részvények, kriptodevizák és egyéb pénzügyi eszközök is rosszul teljesítenek, azonban ezt mindeddig inkább csak a leggazdagabb amerikaiak szenvedték meg, az adatok szerint ők már közel 800 milliárd dollárt vesztettek vagyonukból a csúcspont óta. Ezt támasztják alá a Bloomberg Billionaire Index adatai is, mivel a leggazdagabb 500 ember vagyona a novemberi csúcs óta már 1,6 ezermilliárd dollárral csökkent.

A kamatlábak emelkedése azonban az ingatlanpiacot is megingatja, ahol a közép- és munkásosztálybeli családok vagyonának nagy része található – írja a lap. A fenti tényezők az amerikaiak vagyonának csökkenéséhez vezetnek, ami pedig a következő évben a gazdasági növekedésnek is keresztbe tesz – írják a JP Morgan közgazdászai.

Egyes szakemberek attól tartanak, hogy a piacok esése a gazdaság szélesebb körében is problémákat okoz majd, különösen az ingatlanpiac visszaesése lehet aggasztó hatással, mivel az elmúlt évek ingatlanpiaci emelkedése 18 ezermilliárd dollárral emelte meg a saját tulajdonban lévő ingatlanok értékét.

Márpedig az adatok is azt mutatják, hogy az ingatlanok sokkal egyenletesebben oszlanak el, mint a pénzügyi vagyon. A Federal Reserve becslései szerint a felső 1% birtokolja az amerikai részvények és befektetési alapok több mint felét, az alsó 90% pedig kevesebb mint 12%-ot. Ezzel szemben az ingatlanok több mint felét az alsó 90%-ba tartozók birtokolják, míg a felső 1% kezében az állomány kevesebb mint 14%-a van.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
eu csúcs eu tagság huxit
elemző
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
olaj_olajkút
federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
budapest bazilika nő nyár getty stock