Előfizetői tartalom

Olyat tett a magyar lakosság, amit senki más Európában: itt a friss államadósság-lista

Árgyelán Ágnes
Az Eurostat frissen publikált számai szerint van egy mutató, amelyben Magyarország továbbra is vezet az EU-ban: a magyarok kezében van arányaiban a legtöbb államadósság. Az állampapír-állomány növekedését nézve is az élmezőnyben vagyunk.

Tovább emelkedtek az államadósságok az EU-ban

Az Eurostat friss, 2021-re vonatkozó számai szerint tavaly Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb az EU-ban, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke (amíg EU-s tagország volt, az Egyesült Királyság is ott volt a top3-ban).

A tavalyi adósságszámokon is érződött a koronavírus hatása, kevés olyan ország volt a listán, ahol egy év alatt ne nőtt volna az államadósság. A kivételek között találjuk azonban Ciprust, Dániát, Svédországot és Portugáliát.

Magyarország a maga 115 milliárd eurójával nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, nálunk több mint 9 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái