Befektetés

Budapest Alapkezelő: szigorítanak a jegybankok, gyengülnek a növekedési kilátások

Budapest Alapkezelő

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Budapest Alapkezelő írását olvashatják:

"Az elszabadult infláció, a fejnehéz agresszív jegybanki szigorítások és a háború miatt kialakult nyersanyagkínálati sokk negatív hatásai egyre inkább megmutatkoznak a makrogazdasági mutatókban. A konjunktúraindexek a gazdasági bővülést jelző értékek közelébe estek, egyes szektorok és régiók esetében az alá csökkentek. Legutóbb éppen az amerikai szolgáltató szektor kilátásait jelző index értékének váratlan beesése okozott negatív meglepetés, de a háború hatásainak jobban kitett eurózónában már a legtöbb menedzserindex recessziót vetít előre. 

A magas inflációs környezetben az amerikai jegybank keze egyelőre meg van kötve, a FED-nek folytatni kell a kamatemeléseket, annak ellenére, hogy egyre több indikátor mutat lassúlást. A piacok számára az árromlás ütemének visszaesése hozhatna átmenti fellélegzést. A befektetők már az elmúlt hónapokban az infláció tetőzését várták, de a májusi és a júniusi számok is meghaladták a várakozásokat, és az előző havit is rendre felülmúlták. Némi reményt adhat a nyersanyagárak mostani korrekciója, viszont egy tetőzés ellenére az infláció még mindig messze meghaladná a FED célértékét, ami ha nem is a legutóbbi ülésenkénti 75 bázispontos mértékű, de a kamatemelések folytatását jelenti.

Kérdés, hogy a gazdasági lassúlás, a magas infláció és a drasztikus jegybanki szigorítás milyen hatással van a vállalati szféra profitabilitására és a globális növekedés közel felét adó amerikai fogyasztásra. Bár a második negyedéves gyorsjelentések többségében felülmúlják a visszavágott elemzői várakozásokat a pozitív meglepetések mértéke elmarad az elmúlt évek átlagától, az olajszektor nélküli bevételek és eredmény csökkenést mutat. A vállalatok többsége költségoldalon a nyersanyagárakat, a beszállítói árakat és a béreket emeli ki, de egyre markánsabban érzékelhető a visszaeső fogyasztói kereslet hatása is.

Különösen az alacsonyabb jövedelemkategóriájú fogyasztói rétegek esetében a magas élelmiszerárak és üzemanyagárak miatt a nem alapvető fogyasztási cikkek iránti kereslet erőteljes csökkenést mutat, és a fogyasztói alkalmazkodási folyamatnak valószínűleg még csak az elején tarthatunk. A vásárlóerő csökkenése és a fogyasztási szokások átrendeződése, a hitelköltségek emelkedés tovább ronthat a vállalati kilátásokon is. A pénzügyi kondíciók extrém szigorítása rövid időszak alatt történt – három hónap alatt 200 bázisponttal emelte az alapkamatot a FED -, így a rövid időszak miatt a szigorítás gazdasági növekedést lassító tovagyűrűző hatásai csak késleltetve jelenhetnek meg. Ezért is erősödnek az aggodalmak, hogy „túlemel” a FED, tehát az indokoltnál erőteljesebben szigorít, ami egy mélyebb recesszióhoz vezethet.

A gazdasági kilátások körüli bizonytalanság velünk marad, egyelőre nincsenek fordulatra utaló jelek, sőt. A piaci szereplőket leginkább az foglalkoztatja, hogy milyen mértékű lehet a visszaesés, mekkora növekedési áldozattal lehet megállítani az inflációt, meddig kell elmenniük a jegybankoknak a szigorításban. A hosszabb távú kilátások borúsak, de a tőkepiacok jellemzően néhány lépéssel a makrogazdasági folyamatok előtt járnak. Rövidtávon az erős alulpozícionáltság, míg makrogazdasági szempontból az infláció tetőzése vagy a FED puhábbnak értelmezett kommunikációja okozhatnának átmeneti optimizmust, viszont az év egészét tekintve célszerű lehet kivárni a kockázatvállalással."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Bosch_kiállítás