Előfizetői tartalom

Kik finanszírozzák a magyar államot? Felborult a sorrend

Portfolio
A nagy júniusi devizakötvény-kibocsátás hatására a külföldi befektetők váltak ismét a magyar állampapírok legnagyobb tulajdonosaivá: kezükben van az állomány 28%-a, megelőzve a hajszállal kisebb aránnyal bíró magyar háztartásokat és a 27%-os hazai hitelintézeteket. A lakosság inkább befektetési jegyeket (+131 milliárd) és részvényeket (+51 milliárd) vásárolt nyár elején, pedig mindkettőn jelentős átértékelődési veszteséget szenvedett el (63, illetve 32 milliárd forintot). Az MNB friss értékpapír-statisztikáiból szemezgettünk.

Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket 3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben – jelentette be június 9-én Varga Mihály pénzügyminiszer. Az MNB ma közzétett havi értékpapír-statisztikáin már látszik ennek a hatása:

a külföldi befektetők állampapír-állománya júniusban tranzakciós alapon 630 milliárd forinttal nőtt, ezzel ismét a külföld lett a legnagyobb magyar állampapír-tulajdonos

a háztartások és a hitelintézetek után. Érdekesség, hogy ezúttal a háztartások is megelőzték a hitelintézeteket, noha a magyar bankoknál és a háztartásoknál is nagyobb volt a visszaváltott állampapír-mennyiség, mint amennyit újonnan jegyeztek vagy vásároltak. A külföldi befektetők kezében volt június végén az állomány 28%-a, megelőzve a hajszállal kisebb aránnyal bíró magyar háztartásokat és a 27%-os hazai hitelintézeteket.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái