Előfizetői tartalom

Szinte hihetetlen, mit műveltek a magyarok a pénzükkel, hát még az infláció

A készpénz töretlen népszerűségnek örvend, az állampapír-vásárlások helyét azonban a tőzsdézés vette át a magyar háztartások körében, soha nem látott összegű lakossági tőke áramlott ugyanis az első félévben részvényekbe – mutatják az MNB friss adatai. A kockázatvállalási hajlandóság növekedése érthető fordulat ebben az inflációs környezetben, a negatív befektetési hozamok és az infláció azonban óriásit rontanak a képen: a háztartási megtakarítások reálértéke csaknem 6%-kal csökkent az első félévben.

Csütörtökön közzétette második negyedéves előzetes pénzügyi számlák statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ez alapján 2021 végéhez képest az idei első félévben a háztartások bruttó (vagyis adóssággal nem csökkentett) pénzügyi eszközeinek értéke 2,6%-kal 78 489 milliárd forintra nőtt, az ezen belül általunk megtakarításnak nevezett pénzügyi eszközök nominális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés