FONTOS Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!
 
Előfizetői tartalom

Warren Buffett, Soros György és Ray Dalio – Hova megy ezen a piacon az „okos pénz”?

Orosz-ukrán háború, energiaválság, koronavírus, elszálló infláció és sorozatos kamatemelések - a számos globális kokázati tényező miatt nem volt idén eddig egyszerű dolguk a részvénypiaci befektetőknek. Az ilyen bizonytalan időkben felértékelődhet a profik, a több medvepiacot is megélt veterán guruk iánymutatása, ennek apropóján legfrissebb elemzésünkben megnézzük, hogy melyik vállalatokban láttak fantáziát a nagyágyúk, illetve annak is utánajárunk, hogy az elemzői közösség jelenleg hogy látja ezeknek a cégeknek a kilátásait.

Warren Buffett: Occidental Petroleum

Miért pont az Occidental Petroleum? A Berkshire Hathaway legutóbbi, tőzsdefelügyelethez benyújtott 13F-jelentése, amely a vállalat második negyedévben végzett vételi és eladási tevékenységét tartalmazza, egy jelentős változást tárt fel az Omahai Orákulum portfólióját illetően: ebben az évszázadban először fordult ugyanis elő, hogy az energiaszektor a Buffett menedzselte vállalat befektetett vagyonának több mint 10 százalékát, pontosabban 10,9 százalékát teszi ki. Még érdekesebb az a tény, hogy ennek a 10,9 százalékos részesedésnek mindössze két energiaipari vállalat teszi ki a teljes részét: a Chevron 3,24 százalékkal és az Occidental Petroleum pedig 6,9 százalékkal.

Az Occidental Petroleum egy 68,7 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező, jelenleg több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztató amerikai vállalat, amely elsősorban szénhidrogén-kitermeléssel foglalkozik az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten, valamint petrolkémiai termékekkel az Egyesült Államokban, Kanadában és Chilében. A legfrissebb információk szerint az Omahai Orákulum még tovább szeretné növelni részesedését az olajipari vállalatban, egy amerikai szabályozó hatóság ugyanis a napokban engedélyezte, hogy a Berkshire Hathaway legfeljebb 50%-os részesedést vásároljon az Occidental Petroleum törzsrészvényeiből.

Az, hogy Buffett agresszíven beszállt az olyan olajrészvényekbe, mint az Occidental, azt jelzi, hogy hisz abban, hogy az olaj- és földgázárak még hosszú ideig magasak maradhatnak, közel sem minden alap nélkül: az olajipari nagyvállalatokmár a koronavírus-járvány idején jelentősen csökkentették beruházásaikat az energiahordozók árának bizonytalansága és a kereslet történelmi léptékű visszaesése miatt, ehhez adódik még hozzá Oroszország ukrajnai háborúja, amely végső soron akár megbéníhatja az olaj és a gáz áramlását a világ egyes részeibe.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés