Előfizetői tartalom

Ez lesz a megoldás az energiakrízisre?

Bár részben a fukusimai katasztrófa okozta társadalmi nyomásra 2011-ben leállította Japán az összes atomreaktorát, a múlt hét végén tett bejelentés alapján most eljött a pálfordulás a szigetországban. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválság miatt az egekbe szöktek a gáz-és áramárak, ebben a környezetben nem csak Japán fordul egyre tudatosabban és nagyobb mértékben a zöld energiának számító atom felé - fontos, atomreaktorokkal kapcsolatos kormányzati döntések születtek többek között Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Kínában is, az intézkedések mentén pedig egyre nagyobb figyelem fordul az uránipar felé, a befektetők is kezdik maguknak felfedezni az iparágat. Elemzésünkben megnézzük, hogy pontosan mi történt mostanában a szektorban, ki milyen fejlesztéseket és beruházásokat jelentett be, mit érdemes tudni az uránszektor múltbeli trendjeiről és jövőbeli kilátásairól, illetve annak is utánajárunk, hogy befektetőként hogyan tudja kivenni az ember a részét a történetből.


Mi történt mostanában az urániparral?

A múlt hét végén egy, az uránipar kilátásait és megítélését nagyban formáló bejelentés érkezett: Japán a fukusimai katasztrófa után bár 2011-ben leállította az összes atomreaktorát, most azonban elsősorban az egyre kilátástalanabb energiaválság apropóján ismét feléleszteni tervezi az atomenergia-ipart. A fosszilis tüzelőanyagok egekbe szökő áraival és a globális energiaválsággal küszködő szigetország a hivatalos indoklás szerint biztosítani akarja jövőbeli energiaszükségletét, ezért a bejelentés szerint

újraindítanak több leállított atomreaktort, sőt újakat is építenek.

Japán pálfordulásán kívül több fontos globális fejlemény is történt a mögöttünk álló hetekben, ami kifejezetten kedvező az atomenergia-piacnak. Többek között:

Ez lesz a megoldás az energiakrízisre?

  • Mi történt mostanában az urániparral?
  • Iparági trendek és kilátások
  • Hogyan lehet beszállni a sztoriba?
  • Milyen egyedi részvények vannak?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés