Előfizetői tartalom

Teletömi az energiaválság az olajcégek zsebét, már készül a mesterterv, hogy vegyék el a profitjukat

Az Európai Bizottság elnöke ma egy sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy az energiacégek a meredeken emelkedő gáz-, olaj- vagy áramár miatt hatalmas extraprofitra tesznek szert, ennek egy részét pedig el kellene vonni tőlük, hogy abból többek között a bajba jutott vállalatokat támogassák. De valóban keletkezik extraprofit az energiacégeknél? Megnéztük, hogy mi a helyzet a legnagyobb európai olaj- és gázipari vállalatoknál, mekkora profitot érnek el, a cégek vezetői hogyan értékelik az energiapiaci kilátásokat, milyen lépéseket tettek és terveznek tenni az energiabiztonság elérése érdekében, illetve azt is megnézzük, hogy a profitjukat mire használják fel a cégek.

Shell

A Shell jelenleg a legnagyobb európai olajipari vállalat, a londoni székhelyű vállalat piaci mérete jelenleg 196 milliárd dollár. A fontosabb sarokszámok a következőként alakultak az olajvállalatnál a második negyedévben:

  • A nettó nyereség 18 milliárd dollár volt az idei második negyedévben, ez tartalmazza az adózás utáni 4,3 milliárd dolláros nettó értékvesztés-visszaírást az olaj- és gázipari termékek árának felülvizsgálatát követően. A mostaninál nagyobb profitot a 2004 óta tartó adatbázisunk alapján csak egyszer, a 2008-as gazdasági válság kirobbanásakor ért el a vállalat.
  • A kiigazított EBITDA 23,1 milliárd dollár volt, az idei első negyedéves 19 milliárd dollárhoz viszonyítva ez 21,6 százalékos emelkedést jelent.
  • A működési cash flow (CFFO) 18,7 milliárd dollár volt 2022 második negyedévében, míg a szabad cash flow állomány a 2021-es második negyedév 9,7 milliárd dollárjáról 12,4 milliárd dollárra rúgott.
  • A társaságnak az adósságállományát is sikerült jelentősen csökkentenie a tavalyi év azonos időszakához képest, ami szintén kedvező hír (65,7 milliárd dollárról 46,4 milliárd dollárra). 
  • A finomítói árrés is nagy mértékben javult, a második negyedévben átlagosan 28 dollárt kerestek hordónként az első negyedéves 10 dollár helyett (USD/bbl).

A negyedéves gyorsjelentés alapján koncentrált beruházásokat tervez véghez vinni a vállalat az energiabiztonság és az energiaátmenet felgyorsításának céljával a közeljövőben, a beruházások a következők:

  • A rövid távú energiabiztonság elérése érdekében nagyszabású beruházást hajtanak végre a nagy-britanniai Jackdaw és Pierce gázmezőknél, a projekt várhatóan a 2020-as évek közepén lép működésbe, és a legmagasabb kapacitáson futó csúcskitermelés során az évtized közepén az Egyesült Királyság északi-tengeri gáztermelésének több mint 6 százalékát képviselheti biztosíthatja.
  • Emellett a történelem eddigi legnagyobb LNG-projektjében, a katari North Field East bővítési projektben lesznek partnerek. A katari North Field East állami cég LNG-projektje a jelenlegi évi 77 millió tonnáról (mtpa) 110 millió tonnára bővíti Katar LNG-exportkapacitását. A 28,75 milliárd dolláros beruházás keretében az NFE 2025 vége előtt kezdi meg a termelést. A Shell 25 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a vegyes vállalatban, ez magában foglal négy mega LNG-csatornát, amelyek együttes névleges LNG-kapacitása 32 millió tonna/év. 

A tervek szerint 2050-ig fogja elérni a nulla nettó kibocsátású üzletmenetet a Shell, az ehhez bejelentett intézkedések a következők:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés