hősök tere budapest szobor getty stock
Befektetés

Százmilliárdok párologtak el a lakossági állampapírokból – Még egy ilyen hónap, és jön a fordulat

Árgyelán Ágnes
Augusztusban is százmilliárdok párologtak el a MÁP+-ból, soha ekkora mértékben nem csökkent még a hajdani szuperállampapír állománya, mint múlt hónapban. Ha a szeptember is ilyen lesz, akkor meglesz a fordulat: átveszik az uralmat az inflációkövető állampapírok. A MÁP+ lejtmenetét a teljes lakossági piac megszenvedte, kérdés, vissza tudják-e fordítani ezt a trendet a magasabb a kamatok és az új állampapír.
Miben lesznek a lakossági megtakarítások 5, 10, 15 év múlva? Erre a kérdésre is keressük a választ a Portfolio október 18-ai Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz te is! Részletek:

Újabb 400 milliárd párolgott el a MÁP+-ból

Augusztusban is folytatódott a már év eleje óta tartó állománycsökkenés a Magyar Állampapír Plusznál, sőt: minden eddiginél nagyobb visszaesésnek lehettünk szemtanúi.

A múlt hónapban összesen több mint 400 milliárd forinttal csökkent a MÁP+ állománya, soha ennyi pénz nem folyt még ki a konstrukcióból. Idén így összesen már több mint 2 ezermilliárddal esett vissza a hajdani szuperállampapírban felhalmozott megtakarítás, a MÁP+ állománya pedig ezzel 4 ezermilliárd forint közelébe csökkent.

Mindeközben az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) állománya 147 milliárddal bővült, elérve így augusztus végére a több mint 3600 milliárdos állományt. Idén eddig a konstrukció több mint 1400 milliárd forintot vonzott be.

Ez azt is jelenti, hogy ha még egy ilyen hónap jön, akkor megtörténik a fordulat a lakossági állampapírok piacán: több pénz lesz PMÁP-ban, mint MÁP+-ban.

Látványosan és gyorsan áramlik ki a MÁP+-ban lévő megtakarítás, a folyamatnak nyilvánvalóan nem kedvez az egyre magasabbra szökő infláció. Néhány éve még a nulla körüli kamatkörnyezetben a MÁP+ által ígért éves 5% körüli hozam csábító volt, a mostani, 15-16%-os infláció és 11,75%-os alapkamat mellett viszont érthető, ha a befektetők a vonzóbb alternatívák felé fordulnak, mint a milyen az inflációkövető papír.

Sokat nem, de valamennyit biztosan magyaráz még emellett a MÁP+ látványos visszaesésében a privátbanki körökben korábban futó lombardhitel-sztori, amelyről bővebben nemrég itt írtunk.

A PMÁP azonban úgy tűnik, nem tudja felszívni a MÁP+-ból kiáramló összes megtakarítást, ez is az oka annak, hogy a június végén még 10 ezermilliárd forint felett lévő lakossági állampapír állomány augusztus végére 9500 milliárd alá esett vissza.

Szemléletes az alábbi ábra is, amely azt mutatja, hogyan alakul hétről hétre az egyes lakossági állampapírok bruttó értékesítése. Jól látható, hogy MÁP+-t szinte már alig vesznek a magyarok, de visszaesett kissé az egyéves állampapír értékesítése is. Nagyobb összegeket egyedül a prémium állampapír tud bevonzani jelenleg:

Ha már inflációkövető állampapírok, érdemes a Babakötvényt is megemlíteni, amelynek állománya bár nő, korántsem olyan mértékben, mint amit a kedvező kamatozása indokolhatna. A konstrukció infláció felett ígér 3%-os prémiumot, ezzel messze a legvonzóbb lakossági állampapír a piacon. Egyetlen hátulütője a hosszú lejárat, de még így is vonzó megoldás lehet a gyermekkel rendelkezőknek.

A kamatemelések és az új állampapír lesz a megoldás?

Nagy kérdés, mennyire tudja majd visszafogni, esetleg megfordítani a mostani csökkenő trendet a lakossági állampapírok állományában a meglévő konstrukciók kamatemelése, illetve a megújított, 3 éves Bónusz Magyar Állampapír bevezetése.

Ahogy arról több cikkünkben is írtunk, szeptember 19-től az alábbi papírok esetében emelkedik a kamat:

  • az Egyéves Magyar Állampapír kamata az eddigi 4,75%-ról 7,0%-ra
  • az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata az eddigi 4,75%-ról szintén 7,0%-ra,
  • a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig az eddigi 5,50%-ról 7,5%-ra.

Mindemellett az ÁKK azt is közölte, hogy a PMÁP esetében az induló kamatfeltételen is módosítanak, ami azt jelentheti, hogy az új PMÁP akár hamarabb is lekövetheti időben az infláció alakulását. Ez azért lenne jó hír, mivel a jelenlegi konstrukciók 2 éves csúszásban követik az infláció alakulását, magyarán az idei inflációra épülő kamatot majd csak 2024-ben kapjuk kézhez.

Nagy kérdőjelek övezik még a belengetett 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt, egyelőre csak annyit tudunk, hogy az induló kamata 11% körül alakul és a kamatbázist a régi bónusz papírokhoz hasonlóan megint csak a 12 hónapos DKJ-aukciók átlaga adja, így arra lehet számítani, hogy az aukciós átlaghozamon felüli „bónusz” mértéke 0.75-1% körül lehet majd (ha valóban helytálló kijelentés a 11% induló kamat).

Van itt még valami

Érdekes jelenség, hogy miközben a lakossági állampapírok állománya így csökken, a lakosság kezében lévő (lakossági állampapírokon túli) állampapír-állomány nem esett vissza ilyen mértékben. Elég csak megnézni az MNB friss értékpapír statisztikáit, amely szerint július végéig a háztartások kezében lévő állampapírok állománya 34 milliárddal esett vissza eddig idén, miközben ugyanezen időszak alatt a lakossági állampapíroké már közel 280 milliárddal.

Nem arról van szó tehát, hogy az állampapíroktól fordulna el (ennyire) a lakosság, hanem arról, hogy a lakosságnak szántaktól (elsősorban a MÁP+-tól).

Ezt bizonyítja a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) felfutó népszerűsége is: júliusban már közel 200 milliárd forintra rúgott a zéró kupon kötvényekben lévő lakossági megtakarítások értéke, ami a legmagasabb érték azóta, hogy az MNB 2011-től kezdve publikálja az adatokat. A DKJ lakossági körökben való felfutása azonban javarészt a privátbanki ügyfelek megnövekedett keresletének tudható be, erről bővebben itt írtunk.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde