Előfizetői tartalom

Jöhet a tél, nem lesz energiaválság Európában

Mohos Kristóf
A Bloomberg elemzői szerint Európa egyre hevesebb cseppfolyósított földgázvásárlása azt jelenti, hogy a télen valószínűleg elegendő is lesz az LNG az oroszországi szállítások ellensúlyozására. Az elemzés szerint azonban létezik olyan kedvezőtlen szcenárió, hogy egy hideg észak-ázsiai tél miatt rengeteg LNG-kapacitás fog a kontinensre jutni elsősorban Japán keresletének kielégítésére, ez a forgatókönyv pedig valószínűleg fokozott árversenyt és a gázárak emelkedését eredményezheti. Elemzésünkben utánajárunk, hogy jelenleg hogyan alakulnak az EU-s gáztároló-kapacitások, illetve a fogyasztásarányos töltöttségeket is megnézzük.

Sikerülhet a függetlenedés A régió közel 40 százalékkal több cseppfolyósított földgázt importálhat a következő télen, mint az előző évben, míg jövő nyáron mintegy 14 százalékkal növelheti a vásárlásokat, hogy a kieső készleteket helyettesítse - áll a BNEF ma közzétett elemzésében. A magasabb energiaárak okozta keresletvisszaesést is idevéve ezek a szállítások...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái