Előfizetői tartalom

Nyugdíjkatasztrófa széléről kellett visszarántania a jegybanknak a briteket – Mi történt?

Portfolio
Majdnem nyugdíjkatasztrófa lett a vége a brit államkötvény-hozamok elszállásának, amit részben a nyugdíjalapok saját maguknak köszönhettek. A brit jegybank időben közbe tudott lépni, de még mindig nem lélegezhetnek fel a brit nyugdíjalapok.

A brit jegybanknak kellett beavatkoznia

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett múlt héten a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében. A lépésre azt követően került sor, hogy az új kormány egy gigantikus adócsökkentést jelentett be, amelynek fogadtatása viharos volt a piacon: a font beszakadt, a brit 10 éves államkötvény hozama pedig masszívan emelkedni kezdett. Azóta már visszahátrált ebből a kormány, az ezzel kapcsolatos fejleményekről az alábbi cikkeinkben írtunk:

A Bank of England lépését részben az váltotta ki, hogy

a nyugdíjalapok kapcsán kisebb-nagyobb pánik alakult ki a piacon: a nyugdíjalapokban tartott államkötvények értéke mintegy felére esett vissza azt követően, hogy a brit állampapírok hozama meredeken emelkedni kezdett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés