Előfizetői tartalom

Nem enyhül az energiaválság, brutális profitok az olajcégeknél

A szeptember 30-i energiatanácsi ülésen elfogadták a rendeletet, aminek értelmében a nem fosszilis alapú áramtermelőkre, illetve az olaj- és gázcégekre jóváhagyták EU-s szinten az extraprofitadót. Az energiacégek a meredeken emelkedő gáz-, olaj- és áramár miatt valóban hatalmas extraprofitra tesznek szert, de pontosan hogyan alakultak a számok a brutális második negyedév utáni három hónapban, a harmadik negyedévben? Megnéztük, hogy mi a helyzet a legnagyobb európai olaj- és gázipari vállalatoknál, mekkora profitot érnek el, a cégek vezetői hogyan értékelik az energiapiaci kilátásokat, illetve azt is megnézzük, hogy a profitjukat mire használják fel a cégek.

Shell

A Shell a legnagyobb európai olajipari vállalat, a londoni székhelyű vállalat piaci mérete jelenleg 197,7 milliárd dollár. A fontosabb sarokszámok a következőként alakultak az olajvállalatnál a harmadik negyedévben:

  • nettó nyereség 9,5 milliárd dollár volt az idei harmadik negyedévben, a július és szeptember közötti időszakban ezzel több mint kétszeresére nőtt a profit év/év alapon (tavaly 3,2 milliárd dollár volt), a mostani remek eredményhez hozzájárultak a magas olaj- és gázárak. A negyedéves eredmény azonban jócskán elmaradt a harmadik negyedéves csúcsprofittól, akkor a Shell 11,4 milliárd dolláros rekorderedményt ért el, a viszonylagos visszaesés a gyengébb finomítással és gázkereskedelemmel magyarázható.
  • A kiigazított EBITDA 21,5 milliárd dollár volt, az idei harmadik negyedéves 23,1 milliárd dollárhoz viszonyítva ez 7 százalékos visszaesést jelent.
  • működési cash flow (CFFO) 12,5 milliárd dollár volt 2022 harmadik negyedévében, míg a szabad cash flow állomány a 2021-es azonos időszak 12,2 milliárd dollárjáról 7,5 milliárd dollárra esett. A társaságnak az adósságállományát azonban sikerült jelentősen csökkentenie a tavalyi év azonos időszakához képest, 57,5 milliárd dollárról 48,3 milliárd dollárra. 
  • finomítói árrés bár az egy évvel ezelőtti szinthez képest kedvezőbben alakult,

    a második negyedév rekordértékéhez mérten jelentősen beszűkült,

    míg a második negyedévben átlagosan 28 dollárt kerestek hordónként, addig most "csak" 15 dollárt (USD/bbl).

A világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz-kereskedője 7,2 millió tonna LNG-t termelt a három hónapban, azaz 5 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben, főként az ausztráliai Prelude létesítményében zajló sztrájkok miatt. A profitot ugyancsak visszavetette a vállalat legnagyobb üzletágának, a gáz és megújuló energiaforrásoknak a 38 százalékos negyedéves visszaesése, ezt a területet ebben a negyedévben többek között az ellátási nehézségek sújtották a változékony piacokon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés