Előfizetői tartalom

Megállíthatatlanul nő a naperőmű-kapacitás, karnyújtásnyira a mérföldkő

Lendületesen tovább nőtt és december elsején már csak néhány megawattra volt a 4000 MW-os mérföldkőtől a hazai naperőmű-kapacitás. A bővülés zöme a nagyobb, 50 kW és a feletti szegmensnek köszönhető, a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló júliusi bejelentés után a háztartási méretű napelemes rendszerekért (HMKE) indult óriási roham hatása egyelőre nem tükröződik a MAVIR statisztikájában.

Ismét nőtt a teljesítmény

Az elmúlt hónaphoz képest december elejére újabb mintegy 139 MW-tal 3976 MW-ra nőtt a magyarországi kisebb-nagyobb naperőművek összesített beépített teljesítőképessége - olvasható ki az átvitelirendszer-irányító által közölt adatokból.

Az egy hónappal korábbi helyzethez képest a háztartási méretű (HMKE) naperőművek beépített teljesítőképessége valamivel több mint 30 MW-tal 1451 MW-ra emelkedett december elejére. A HMKE-kapacitás idei bővülése így megközelítőleg 326 MW, melynek nagyobb része, mintegy 185 MW az első félévben valósult meg a MAVIR Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az elosztóhálózat-üzemeltetők adatközlésére támaszkodó közlése szerint.

111

Bár az eddigi 2022-es növekedés egyáltalán nem mondható rossznak - a 2021-es rekordévben 406 MW-tal bőült a HMKE-kapacitás -, azonban a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló júliusi kormányzati bejelentést követően a HMKE-kért indult rendkívüli lakossági roham hatása egyelőre nem látszik a statisztikában. Ennek több oka is lehet; a kivitelezési időt a telepítő cégek leterheltsége nyújtja el, az engedélyeztetési folyamatot pedig az áramszolgáltatókhoz bezúduló igénytömeg hosszabbítja meg a korábbiakhoz képest.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés