budapest város ingatlanok
Befektetés

Visszatér a magyarok ingatlanmániája? Egyre meggyőzőbbek a számok

Árgyelán Ágnes
Bár jó pár éve már nem tudnak érdemi összegeket megmozgatni a hazai ingatlanalapok, aki ezekbe az alapokba fektet, nem csalódik nagyot. Egyre meggyőzőbb hozamokat tudnak felmutatni az új ingatlanalap-sorozatok is, aki elfogadta a féléves befektetési korlátozást, bőven 10% feletti teljesítményt is elérhetett 2022-ben. A legnagyobb ingatlanalap továbbra is az Erste Ingatlan alapja több mint 600 milliárd forintos vagyonával.

Meggyőző hozamok az ingatlanalapoknál

A tavalyi hozamok azt mutatják, indokolt volt ingatlanalapban tartani a pénzt, és nem csak annak, aki biztonságosabb és a tőkepiacoknál kevésbé kockázatos befektetést keresett. Nem elég, hogy az ingatlanalapok sokkal kisebb árfolyamingadozást mutattak az utóbbi évben, mint a kockázatosabb befektetések, de tavaly sok esetben még a hazai részvényalapoknál is többet hoztak. Az ingatlanalapok jobb teljesítményéhez hozzájárult a megemelkedett inflációs környezet, de az egyes alapok esetében nagyban befolyásolja a hozamokat a portfólióban szereplő ingatlanok értéknövekedése, illetve a befolyó bérleti díjak is.

A befektetési alapok éves összefoglalói közül eddig az alábbiak jelentek meg a Portfolio-n:

Az alábbi listán az első helyet a Biggeorge 4 Ingatlanfejlesztő Alap viszi el az 1 éves hozamadatok alapján (43,7%), de az alap forgalmazása jelenleg szünetel, mivel a forgalomban lévő befektetési jegyek száma elérte az alap kezelési szabályzatában szereplő forgalmazási maximumot. Vannak azonban más, zártkörben forgalmazott Biggeorge alapok, amelyekbe 100 ezer euró felett lehet befektetni (tehát nagyjából 40 millió forintos összeghatártól). A fent említett 4-es alapnál pedig a minimális kezdő befektetési összeg 25 millió forint az alapkezelő tájékoztatása szerint.

A Biggeorge alapja után a legjobban teljesítő lakossági, forintos ingatlanalap az OTP Prime Alap lett 15,2%-os hozammal, a sorozat az elmúlt 3 évben igen látványos, éves szinten 9,6% teljesítményt ért el. Ki kell emelni ugyanakkor, hogy az alapba fektethető minimális összeg 10 millió forint befektetőnként (érdemben tehát inkább a prémium és privátbanki ügyfelek számára érhető el).

A harmadik pedig a listán szintén szép hozammal a Raiffeisen Ingatlan A180 sorozat 12,8%-kal. (Egy alap esetében csak egy sorozatot tüntettünk most fel, a minden sorozat hozamát tartalmazó lista a cikk végén látható.)

Egyre több szolgáltatónál lehet megtalálni a 180 napos sorozatokat, amelyek egyre meggyőzőbb, sok esetben az eredeti sorozatnál magasabb hozamot tudnak felmutatni. Beérni látszik tehát a hosszabb visszaváltás „ára”, mivel a hosszabb visszaváltási idő teret ad a nagyobb ingatlansúly kialakítására is a portfólión belül, ami magasabb hozamszinteket is eredményezhet hosszabb távon.

2019. május 15-tel kell megfelelni az MNB ingatlanalapokra vonatkozó ajánlásának, amelynek lényege, hogy az újonnan kibocsátott ingatlanalapok és sorozatok esetében T+180 napra nőtt a visszaváltási idő, szemben a piacon korábban bevett T+3 munkanapos gyakorlattal. Ez azt jelenti, hogy aki ingatlanalapot vesz és azt később visszaváltaná, 6 hónapot kell, hogy várjon a pénzére. A meglévő alapok és sorozatok forgalmazása továbbra is lehetséges, azzal a kikötéssel, hogy az alapkezelőknek forgalmazási maximumot kell meghatározniuk minden olyan meglévő ingatlanalapjukra és sorozatukra, ahol a visszaváltási idő nem haladja meg a T+180 napot (gyakorlatilag tehát minden eddigi alapra).

ingatlan hozam új

Az Erste ingatlanalapja a legnagyobb

A legnagyobb alapok között tavaly is

az Erste Ingatlan alapja volt a legnagyobb Magyarországon, több mint 600 milliárd forintos kezelt vagyona közel 10%-os növekedést mutat egy éves időtávon.

A második a listán az OTP Ingatlan alap lett 396 milliárddal, majd a Diófa Alapkezelő által kezelt MPT Ingatlan következett 235 milliárddal.

A 10 legnagyobb ingatlanalap összesen több mint 1700 milliárd forintot kezelt december végén, ami mérsékeltebb, 4% körüli éves vagyongyarapodást jelent.

A listán szereplő alapok közül arányaiban a Torony Ingatlan növelte legnagyobb mértékben vagyonát:

ingatlan 2

Ahogyan arra már korábban is utaltunk és a nagyobb alapok számai is bizonyítják, a korábbi jelentős vagyonbeáramlások kora véget érni látszik az ingatlanalapoknál, érdemi friss tőke nem érkezett tavaly sem ebbe a kategóriába. Mindez persze nem is annyira meglepő, hiszen az eddig keresett sorozatok az MNB-ajánlás miatt már nem tudnak érdemi tőkét gyűjteni, a 180 napos sorozatok pedig a hosszú lekötési időszak miatt kevésbé vonzóak. Ez viszont változhat, hiszen tavaly a 180 napos sorozatok sok esetben vonzóbb hozamokat tudtak felmutatni a befektetőknek, mint a rövid visszaváltási idővel rendelkezők.

November végével bezárólag 7 milliárdos mínuszban volt az ingatlanalapok nettó értékesítése. Az ingatlanalapok 1760 milliárdos kezelt vagyona azonban csak a második helyre volt elég 2022-ben, mivel a kötvényalapoknál tapasztalt jelentős tőkebeáramlás ez utóbbi kategóriát repítette az élre.

Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív, 3 éves Sharpe-mutatók listájára az összes forintos, lakossági alap felfért, méghozzá igen meggyőző értékekkel. A legelső helyet az Erste Ingatlan alap T sorozata foglalja el, 9 feletti Sharpe-mutatóval, de a többi alap igen magas értéke is azt mutatja, hogy egységnyi szórásra vetítve az ingatlanalapok szép többlethozamokat tudnak felmutatni:

ingatlanalap 4

A lakossági ingatlanalapok teljesítményének teljes listáját pedig az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Lakossági ingatlanalapok teljesítménye ABC szerinti sorrendben (saját devizanemben)
Alapok Devizanem Fél éves hozam 1 éves hozam 3 éves hozam
Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap HUF 12,47% 43,70% 54,57%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap A sorozat  HUF 8,4% 11,9% 4,9%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap B sorozat  HUF 7,4% 10,2% 4,4%
Erste Euro Ingatlan T180 sorozat EUR 1,8% 2,8% 2,5%
Erste Euro Ingatlan T sorozat EUR 1,8% 2,8% 2,5%
Erste Ingatlan Alap T180 sorozat HUF 6,8% 10,6%  -
Erste Ingatlan T sorozat  HUF 6,8% 10,6% 5,6%
Európa Ingatlan A sorozat HUF 1,6% 4,7% 3,6%
MKB Ingatlan Alap HUF 7,6% 9,9%  -
MPT Ingatlan Alap A Sorozat HUF 5,1% 8,9% 6,3%
OTP Dollár Ingatlan Alapba Fektető Alap USD 1,7% 1,1% 1,1%
OTP Euró Ingatlan Alapba Fektető Alap EUR -0,5% -1,8% -0,5%
OTP Ingatlan HUF 5,5% 7,3% 3,6%
OTP Ingatlanvilág Alapok Alapja HUF 6,2% 6,2% 4,6%
OTP PRIME Alap HUF 8,2% 15,2% 9,6%
OTP PRIME Euró Ingatlan Alapba Fektető Alap EUR 1,2% 2,6% 2,9%
Raiffeisen Ingatlan A180 sorozat HUF 8,0% 12,8%  -
Raiffeisen Ingatlan A sorozat HUF 8,4% 12,5% 8,5%
Raiffeisen Ingatlan B sorozat  HUF 4,4% 12,7% 11,4%
Raiffeisen Ingatlan D180 sorozat EUR 2,7% 4,1%  -
Raiffeisen Ingatlan D sorozat EUR 2,8% 4,3% 5,0%
Raiffeisen Ingatlan U180 sorozat  USD 3,8% 5,7%  -
Raiffeisen Ingatlan U sorozat  USD 3,5% 5,5% 6,3%
Takarék Dollár Ingatlan Alapok Alapja USD 1,4% 1,8% 3,1%
Takarék Euró Ingatlan Alapok Alapja EUR -0,2% 0,3% 2,2%
Forrás: BAMOSZ, Portfolio        

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Vlagyimir Putyin, Boris Johnson egy konferencián
Kína USA
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét