Előfizetői tartalom

Sok pénzt kereshetett tavaly az a magyar, aki az energiaválságra fogadott

Bár az év eleji nagy lendület alábbhagyott, így is sok pénzt tehettek zsebre azok, akik árupiaci alapokba fektettek tavaly. Nem volt olyan a vizsgált sorozatok között, amely ne ért volna el pozitív hozamot, egyedül az aranyba fektető alapok szenvedtek kissé. A legnagyobb árupiaci alap továbbra is az OTP Föld Kincsei, amely a kategória kezelt vagyonának 63%-át adja.

Visszaesett a nyersanyagok lendülete év végére, de így sincs ok panaszra

Az nem vitatható, hogy a nyersanyagpiacot összefogó CRB index 21 százalékot emelkedett 2022-ben, ami jól mutatja, hogy lényegében a teljes eszközosztály felülteljesítő volt például a részvényekkel vagy a kötvényekkel szemben. A tavaly félévkor látott nagyobb árfolyamnyereségek azonban év végére eléggé elhalványodtak.

Érdemes külön kiemelni az energiahordozókat, amelyeknek az árfolyama elsősorban az Oroszország elleni szankciók miatt került egyre feljebb év közben, de aztán az egyre erősödő recessziós félelmek, a gázpiaci problémák enyhülése is hozzásegített az energiahordozók árának mérsékléséhez.

Az energiahordozókon kívül az olyan élelmiszerek ára is emelkedett, mint a kukorica, rizs, szójabab, miközben az inflációs nyomás és a recessziós félelmek ellenére az arany és egyéb nemesfémek nem tudtak érdemben emelkedni tavaly.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés