Előfizetői tartalom

Valutarohamot indított a magyar lakosság, hét éve nem láttunk ilyet

Portfolio
Megállt a forgalomban lévő forint készpénz növekedése Magyarországon, sok más megtakarítási formához hasonlóan március óta stagnál az állomány. A háttérben egyrészt a pénzügyi tartalékokat apasztó infláció, másrészt a bankkártyahasználat erősödése állhat, harmadrészt pedig a forintot kiszorító valutakereslet: hét éve nem vásárolt ennyi valutát a magyar lakosság.

Közzétette előzetes statisztikai mérlegét az MNB, ez alapján a jegybanki mérleg forrásoldalán szereplő forgalomban lévő forint készpénz mennyisége egy év alatt 7788 milliárd forintról 8330 milliárd forintra emelkedett. Éves összevetésben ez infláció alatti, 7,0%-os növekedést jelent, ami kisebb az elmúlt évek átlagánál.

Éven belül már jó láthatók egy fordulat jelei: a korábbi szinte töretlen növekedési trendet felváltotta a stagnálás. Március vége óta lényegében stagnál a forgalomban lévő forint készpénz mennyisége Magyarországon, ami a kétszámjegyű infláció mellett a készpénzben tartott vagyon gyors elértéktelenedését jelenti.

A forgalomban lévő készpénz mintegy háromnegyede (76%-a) van a háztartásoknál, így a készpénztartást nagyban befolyásolja a háztartások megtakarítási képessége. Más megtakarítási formáknál is stagnálás, enyhe nominális csökkenés figyelhető meg tavasz óta, vagyis vélhetően nem arról van szó, hogy tudatosabb lett volna a készpénztartást illetően a lakosság. A bankbetéteknél például február óta 4,6%-kal csökkent a háztartási állomány.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés