Előfizetői tartalom

A félelem falán kapaszkodnak felfelé a tőzsdék - Ebből még nagy baj lehet?

Könnyű beleesni abba az illúzióba, hogy az új naptári év beköszöntével új korszak nyílik az élet más fontos területein is, például a világgazdaságban és a tőzsdéken. Míg az előbbi nem igazán mondható el, addig az utóbbi hatványozottan igaznak bizonyul egyelőre: 2023-at mintha újévi ralira vonatkozó fogadalommal indították volna a világ részvénypiacai, komoly emelkedést láthattunk a vezető tőzsdéken az első szűk három hétben. A gazdasági körülmények jelentős javulásának hiányában végbemenő részvénypiaci rali során adódik a kérdés: az összes elképzelhető nehézséget és kétséget beárazva megtalálta volna a piac még tavaly a mélypontot, vagy tényleg csak év eleji fellángolásról van szó? Jövőbe mutató kristálygömbbel sajnos továbbra sem rendelkezünk, de a különböző hangulatindexek jelzései iránymutatóként tudnak talán szolgálni.

Fellángolás a tőzsdéken

A tavalyi mélyrepülés után igazi “új év, új én”-attitűddel futottak neki 2023-nak a világ tőzsdéi, egészen meredek felpattanásokat láthattunk a világ részvénypiacain, a német DAX például közel 8 százalékkal került feljebb ez alatt a két és fél hét alatt, míg a vezető tengerentúli tőzsdék a tegnapi lefordulás ellenére is remekül teljesítenek.

Történt mindez úgy, hogy a globális gazdasági kilátások érdemben nem sokat javultak – ebben a tekintetben a következő fontosabb fejlemények történtek eddig 2023-ban:

  • Megérkezett a legfrissebb amerikai inflációs adat: a várakozásoknak megfelelően csökkenést mutatott az éves infláció és a maginfláció is az Egyesült Államokban decemberben, az infláció ezzel már a hatodik egymást követő hónapban csökkent, de még mindig bőven a jegybanki cél felett alakult. Némileg árnyalja az infláció esésének tempóját, hogy a maginflációs nyomás lassabban mérséklődik, mint az általános árnyomás, és ez elsősorban a volatilis energiaárak esésének tudható be. Az amerikai jegybank szerint az inflációs főmutató esése ellenére még messze vagyunk attól, hogy győzelmet hirdessünk az infláció felett, hiszen még nem tudjuk, hogy az áremelkedés végül hol áll meg. A jegybank ezért

    szigorú kommunikációt folytat, és azt ígéri, hogy az egész év folyamán magasan tartja a kamatokat,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés