Előfizetői tartalom

Félelem és reszketés, majd derült égből megnyugvás a dízelpiacon - Mégis mi folyik itt?

A közel egy éve tartó háború kitörése óta egészen meredek kilengéseket láthattunk az olajárnál, az energiabiztonsági kilátások javulásának köszönhetően az elmúlt hónapok már a meredeken eső jegyzésekről szóltak. Ezzel párhuzamosan a finomított termékek, így a benzin és a dízel ára is csökkent a kontinensen, Magyarországon valósággal beszakadt a gázolaj jegyzése a mögöttünk álló hónapokban. De mi ennek az oka, meddig tarthat ki a meredek áresés? Tényleg ilyen kedvezőek a dízelpiaci kilátások a kontinens számára?

Esnek az üzemanyagárak

Az idei télre vonatkozó energiabiztonsági kockázatok háttérbe szorulásának köszönhetően az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról, többek között az olajárak csökkenéséről szóltak és szólnak - annak ellenére van jelenleg 85 dollár alatt az irányadó Brent nyersolaj hordónkénti ára, hogy nemrég bejelentette az orosz vezetőség, hogy márciusban önkéntesen napi 500 ezer hordóval, azaz a kitermelés mintegy 5 százalékával csökkentik az ország olajkitermelését.

A tavalyi év első felében még korábban sosem látott szinteket ostromolt az olajár és voltak időszakok, amikor 120 dollár felett állt a Brent jegyzése, a negyedik negyedévben azonban számításaink szerint az átlagos olajár már jócskán két számjegyű volt és 88,5 dollár közelében alakult, és azóta is tovább esett az átlagár - a negyedik negyedéves érték egyébként még így is 21 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az energiapiaci kilátások radikális javulásával és az olajár-eséssel párhuzamosan a finomított termékek, így a benzin és a dízel ára is meredeken csökkent a kontinensen, bár akkora visszaesést közel sem láthattunk, mint a nyersolaj esetében. Az alábbi sávdiagramon a tavaly június közepén látott, legmagasabb árakhoz viszonyított esést szemléltetjük az EU-s tagállamok átlagánál - mint látható, a benzin és a dízel esetén is közel 15 százalékos mérséklődés figyelhető meg.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés