Előfizetői tartalom

Bődületes pénzgyárrá válnak az energiaválság vámszedői: a különadók sem rengették meg őket

Talán senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy az európai gazdaságokat 2022-ben alaposan megviselte az orosz-ukrán háború és az elszálló energiaárak. A sosem látott magasságokba szökő olaj-és gázár tagadhatatlanul komoly költségvetési bajt okozott főleg a jelentősebb energiaimportra szoruló országoknál, és nem túlzás azt állítani, hogy szinte az összes piaci szegmens megszenvedte a 2022-es évet Európában - a kulcsszó itt a "szinte". Az energiaszektor nagyvállalatainak kapóra jött az árak elszállása, és az EU-s szinten kivetett extraprofit-adók ellenére is olyan bődületes rekordokat láthattunk a legnagyobb európai szereplőknél, hogy több esetben újra kellett skálázni a grafikonjainkat. Összefoglaló elemzésünkben most megnézzük, hogy mégis mennyi az annyi, azaz: mekkorát profitáltak a háború okozta energiaár-elszállásból a legnagyobb energiacégek?

A legfontosabb grafikonok

A 2022-es év egyik legtöbbet figyelt grafikonja a holland gáztőzsde legközelebbi határidős kontraktusa volt: a fosszilis energiahordozókról való egyre hangsúlyosabb leválás miatt már az év elején is négy-ötszöröse (80-100 euró/MWh) volt a sok éve megszokott árnak a jegyzés, aztán még innen is sokszorosára drágult az árfolyam az orosz-ukrán háború és az ementén kialakult energiapiaci adok-kapok mellett. Júliusban az Északi Áramlat-1 leállítása körüli félelmek mellett

hágott a "tetőfokára" a pánik és egészen hihetetlen magasságba, 300 euró fölé ugrott a TTF gázár.

ngeu_com (21)

Ezzel párhuzamosan az olajár is kilőtt tavaly, 2022 első felében még korábban sosem látott szinteket ostromolt a Brent ára és voltak időszakok, amikor 120 dollár felett állt a nyugati típusú termék jegyzése.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés