napelem-napelempark-napenergia-megujulo-energia
Befektetés

Rögzített áron kapni az energiát? - Életbe lépnek az első szerződések Magyarországon

MTI
Megkezdődött a teljesítése annak a zöldáram-vásárlási megállapodásnak, amelynek keretében a Nap Nyrt. hosszú távon biztosítja egy termelő vállalat villamosenergia-szükségletének egy részét - erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Földvári Gábor, a vállalat vezérigazgatója. A tőzsdei vállalatok közül a Nap lehet az első, aki ilyen konstrukcióban köt szerződést. Magyarországon az egyik első és legnagyobb cPPA szerződés még tavaly márciusban született meg az ID Energy Group és a baranya megyei Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge között.

Az orosházi gépipari céggel, a mintegy háromezer embert foglalkoztató Linamar Zrt.-vel egy hónappal ezelőtt kötött, úgynevezett Power Purchase Agreement (PPA) szerződés Földvári Gábor elmondása szerint az (egyik) első ilyen magyarországi megállapodás,

de valószínűleg egyre több cég fogja választani a közeljövőben ezt a megoldást.

Közölte: a szerződés tíz évre szól, és hosszú tárgyalások eredményeként született meg, hiszen négy szereplő - a Linamar, a Nap, a finanszírozó Magyar Bankholding, valamint az áramkereskedő Audax Magyarország érdekeit kellett egyeztetni.

Magyarországon az első cPPA szerződés még tavaly márciusban született meg az ID Energy Group és a baranya megyei Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge között. A beruházás keretében megépülő naperőművet az ID Energy Group fogja üzemeltetni és a megállapodás értelmében 15 éven keresztül rögzített áron látja el majd villamos energiával a cementgyárat, amely fogyasztásának harmadát fogja fedezni.

Mivel az autógyártók 2030-ra nullás karbonlábnyomot akarnak elérni, beszállítóiknak is fontos a zöldenergia használata, továbbá lényeges a kiszámíthatóság is, és a Linamar "most tíz évig tudja, mennyiért kapja az energiát" - fogalmazott Földvári Gábor. Kérdésre kitért ugyanakkor arra is, hogy a megállapodás szerinti energia csupán a Linamar energiaszükségletének 15-20 százalékát fedezi majd, mivel "csak megújuló energiával nem lehet egy üzemet működtetni", hiszen az energiatárolás nem megoldott az akkumulátorok magas ára miatt.

A PPA konstrukciókról, és a vállalati energiabeszerzés tágabb témáiról részletesen szó lesz a Portfolio április 18-i konferenciáján. További részletek:

A Linamar 8 megawatt (MW) naperőmű energiát használ majd, a megállapodás szerinti első napelempark már próbaüzemen van Alsónémediben, a teljes kapacitás októbertől lesz elérhető a cég számára - fejtette ki a Nap vezérigazgatója. A vállalat ájékoztatója szerint a cég jelenleg 67, összesen 33,5 MW teljesítményű naperőművel termel energiát Söjtörön, Mohácson, Lánycsókon, Tiszafüreden és Ócsán. A társaság részvényeivel 2021. október 21. óta kereskednek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán. A 8,05 milliárd forint jegyzett tőkéjű vállalat az idén tíz-tizenötmilliárd forintos tőkeemelést tervez.

A PPA az angol Power Purchase Agreement, vagyis zöldáram-vásárlási megállapodás rövidítése, amely egy hosszú távra, akár 15-20 évre szóló villamosenergia adás-vételi szerződés. Ez a megállapodás közvetlenül a zöldenergia-termelő és a vállalat között jön létre, így utóbbi tőkebefektetés nélkül juthat villamos áramhoz. A PPA célja, hogy a felek a hagyományos megállapodások révén elérhetőnél hosszabb időre rögzíthessék az árakat.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tank harckocsi bahmut ukrajna orosz ukrán háború percről percre tudósítás
nyaralás
trump
Szijjarto Peter Turk Allamok Szervezete
bull bear tőzsde
harkiv
Tematikus PR cikk
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
nyaralás