Portfolio signature

Mélyrepülés, beteg gazdaság és hamis pénz - Hova lehet most menekülni a tőzsdéken?

Portfolio
Elképesztő a bizonytalanság a tőzsdéken a Silicon Valley Bank pénteki becsődölése óta, csak úgy kapkodjuk a fejünket, olyan gyorsan változik a hangulat: hol a tovagyűrűző bankválság 2008-at idéző rémképe villan fel a befektetői kollektíva frontális lebenyében, hol nyugtatóként kapkodják be a piaci szereplők a megenyhülő és újabb pénznyomtatásba kezdő jegybank koncepcióját. Ebben a környezetben csak a bizonytalanság a biztos, a tőzsdei félelemindex az egekbe szökött és senki sem tudja igazán, hogy mit várhat a holnaptól, milyen szabályozói lépések jönnek, mit reagál a Fed, hol roggyan meg egy újabb nagybank térde. Egy ilyen miliőben reflexszerűen nyúlnak a régen jól bevált menekülőeszközök felé a befektetők, a mostani sajátos környezetben pedig arra is van esély, hogy a bitcoin végre bizonyítsa a "digitális aranyként" betöltött szerepét.

Hatalmas a bizonytalanság

A Silicon Valley Bank bedőlése után rendkívül gyorsan és hektikusan kezdtek változni az események, néha már nehéz követni, hogy éppen pánik-üzemmódban vannak-e a befektetők, vagy a megnyugvás felé tart-e a hangulat.

Még pénteken jelentős mínuszban zártak a tőzsdék egy esetleges bankválságtól való félelem miatt, a tegnapi napra viszont már jelentős emelkedést vetítettek előre a határidős jegyzések, köszönhetően annak, hogy a kamatemelési várakozások jelentősen lecsökkentek. Igen ám, de aztán az SVB után az amerikai szabályozó hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot is, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését. Az események gyors változásával együtt a tőzsdéket alaposan megrángatták tegnap: bár eleinte még úgy tűnt, hogy enyhülhet a piacokra nehezedő nyomás, de végül Európában nagyon csúnya esés alakult ki, főleg a bankpapírokat ütötték meg a befektetők. 

A pánik tetőfokán, tegnap dél körül brutális eséseket láthattunk az európai bankszektor vezető vállalatainál

Az amerikai szabályozó hatóságok gyors reakciójának befektetői hangulatra gyakorolt pozitív hatása nem sokáig tartott tehát ki, az európai tőzsdéken igazi vérengzést láthattunk a tegnapi kereskedésben, a tengerentúlon azonban sokkal kedvezőbben alakult a nap, vélhetően azért, mert addigra fölénybe kerülhetett az a narratíva, hogy az SVB bedőlése miatt a Fed szüneteltetheti a kamatemeléseket, vagy legalább lassíthat azok ütemén, esetleg nyáron már vághat is.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések