Portfolio signature

Mi lesz a Mollal a különadó-módosítás után? Megszólal az elemző

Portfolio
Finoman szólva is hektikusan indult a mai nap a Mol részvényénél, a tegnapi különadó-módosítást emésztve nagy eséssel indította a kereskedést a papír, a bizonytalanség közepette azonban a kezdeti pánik után egyre feljebb kerül az árfolyam. Az Erste szakértője már közzétette lefrissebb elemzését, amiben azt latolgatja, hogy mi lehet a mérlege a tegnapi döntésnek.

Váratlan módosítás

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormány a szerda este kihirdetett rendeletével módosítja az extraprofitadóról szóló eredeti, tavaly nyári rendeletet, azon belül is a Mol által fizetendő különadó-szabályokat.

A friss és teljesen váratlan, előzetesen nem kommunikált döntés szerint a Mol új, árbevételarányos különadót fog fizetni a 2022-es anyavállalati árbevétele után még idén, három egyenlő részletben. A másik oldalon viszont módosítja a Molt terhelő meglévő extraprofitadó-terheket a kabinet, ami alapján úgy tűnik, hogy itt "adókönnyítés" valósul meg a társaság számára: a friss intézkedések értelmében a kormány nem bünteti a Molt amiatt, mert a 2021. évben kitermelt mennyiség feletti szénhidrogén mennyiséget termel ki, vagyis a 2021-es szint felett kitermelt mennyiség nem esik a megemelt bányajáradék-különadó hatálya alá, emellett az extraprofit-adó kulcsául szolgáló Brent-Ural spread esetében is változás történik április elsejétől.

Összességében még nem látni pontosan, hogy a friss bejelentésekkel csak egy adóátrendezést hajtott-e végre a kormány a Mol által fizetendő extraprofitadók összetételében a termelés és az importfolyamatok ösztönzése céljából, vagy pedig ez a változás éppen negatívan vagy pozitívan hat a vállalat kilátásaira. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Molt, egyelőre nem kaptunk hivatalos megnyilvánulást az olajcégtől.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés