Előfizetői tartalom

Nem várt meglepetést hozott a mérföldkő: durván visszaesett a Graphisoft Park forgalma az eurós jegyzés után

Tavaly jelentette be a Graphisoft Park, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok közül elsőként tér át az euró alapú jegyzésre, valamint az osztalékot is euróban fogja kifizetni. A tervezett januári indulást végül elhalasztották február közepére a bankoknál tapasztalt technikai problémák miatt, de úgy tűnik, hogy ez a másfél hónap is kevés volt, hiszen az eurós kereskedésre való átállás után masszívan visszaesett a Graphisoft Park részvényeinek forgalma. Ezek után a társaság azt is közölte, hogy a tavalyi eredmény után fizetett osztalékot mégsem euróban, hanem forintban fogja kifizetni - vagyis szemmel láthatóan nem megy simán az átállás. De pontosan hol csúszott félre a dolog, milyen technikai problémákról van szó, és mi lesz így a részvényekkel, valamint az osztalékkal? Többek között ezekről kérdeztük Bojár Gábort, a Graphisoft Park alapítóját, a társaság igazgatótanácsának elnökét.

A hivatalos magyarázat az volt az eurós jegyzés mögött, hogy a társaság európai részvénytársaságként részvényeit euróban denominálta alapításkor, könyveit euróban vezeti, bevételeinek és kiadásainak döntő része euróban történik, előrejelzéseit euróban teszi meg, osztalékfizetési előterjesztéseit euró alapon tesz meg, ezért indokolt lehetne a társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén forint helyett euróban kereskedni és az osztalék kifizetését is euróban végrehajtani. Voltak ezen felül más érvek, indokok, amelyek az eurós jegyzés mellett szóltak?

Nálunk mindig prioritás volt a transzparencia, és úgy éreztük, hogy a transzparenciát segíti, ha a jegyzés is euróban történik, miután minden számunkat euróban publikáljuk. Az árfolyamunkat mégis a teljesítményünkhöz kell hasonlítani, a bevételünkhöz, a profitunkhoz, és az előrejelzéseinkhez. Részvényesi felvetés nyomán az is elhangzott, hogy az euróban történő kereskedés megkönnyítheti külföldi befektetők vásárlását is.

Ezen felül az is fontos szempont volt, hogy a forint volatilitásától megvédjük a részvényeseket. Az elmúlt hat hónapban 430 és 370 között változott a forint árfolyama az euróhoz képest, egy 15 százalékos kilengésről beszélünk. Emiatt tehát nagyon nehéz a részvényesek számára követni, hogy a korábban forintban jegyzett árfolyamunk hogyan illeszkedik az euróban publikált teljesítményünkhöz, a várható profithoz, és a várható osztalékhoz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés