Előfizetői tartalom

Hernádi Zsolt: az energiaválságból való kiút csak piaci alapon történhet meg

Ma tartja közgyűlését a Mol, az eseményt Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója nyitotta meg. A Mol-vezér többek között a tavalyi energiaválságos év kihívásairól és nehézségeiről, továbbá a diverzifikáció fontosságáról beszélt, illetve a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseit fejtette ki a beszéde során. Hernádi arra is kitért, hogy szerinte az energiaválságból való kiút csak piaci alapon történhet meg, a kormányoknak és nemzetközi intézményeknek előbb vagy utóbb vissza kell térniük a piaci normákhoz.

A beszéde elején Hernádi Zsolt a tavalyi év nehézségeiről szólt pár szót: elmondása szerint a 2022-es egy soha nem látott év volt a Mol történetében az orosz-ukrán háború kitörésének köszönhetően, legalábbis Hernádi nem tapasztalt ilyen extrém évet 1999 óta, amióta a vállalatnál van. Elmondása szerint eleinte a háború gyors lezárulására és átmeneti jellegű voltára számított mindenki, arra azonban nyilvánvalóan nem lehetett felkészülni, hogy a világ hogyan reagálhat egy ilyen kaliberű háborúra.

A nyugati világ elsődleges eszköze ezen a téren a szankciós rendszer kialakítása volt, a szankciók jelentős része, egész pontosan 10 EU-s szankcióból 7 energetikai fókuszú volt, hangsúlyozza Hernádi. A Mol számára a decemberben és februárban hatályba lépő szankciós körök voltak a legjelentősebbek, ezek az orosz kőolaj tengeri importjára, illetve az orosz kőolajból előállított termékekre vonatkozó döntések voltak.

A háborút egy szóval lehet jellemezni: borzalmas; mindenki azt szeretné, hogy ez véget érjen. (...) Mégis alkalmazkodnunk kell az új körülményrendszerhez, tehát úgy kell biztosítanunk a régió energiaellátását, hogy közben megfeleljünk a nemzetközi közösségek által támasztott követeléseknek is

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés