Előfizetői tartalom

Földbe döngölték az energiaárakat, az olajcégek mégis lubickolnak a profitban - Mi folyik itt?

A szokatlanul enyhe téli időjárásnak és az orosz fosszilis energiatermékekről való sikeres leválásnak köszönhetően az elmúlt hónapok a meredek olaj-és gázáresésről szóltak az energiapiacon, jelen pillanatban tehát szerencsére nem panaszkodhatunk a tavaly ilyenkor (és később) látott magas energiaárakra, amik lehetővé tették, hogy a legnagyobb olajcégek brutális rekordprofitokat hozzanak össze a negyedévekben. Hiába azonban a jegyzések beesése, a supermajor cégek így is rendkívül magas számokkal tudtak előrukkolni az elmúlt napokban - elemzésünkben utánajárunk, hogy mi okozhatta az elemzői várakozásokat túlszárnyaló eredményeket.

Bezuhantak az energiaárak

Hiába volt a 2022-es év egyik legtöbbet figyelt grafikonja a holland gáztőzsde legközelebbi határidős kontraktusa,

a rendkívül enyhe tél és az orosz fosszilis energiahordozókról való sikeres európai leválás

miatt az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról szóltak és szólnak. Jelenleg nagyon messze vagyunk attól, amikor a korábban megszokottnak a sokszorosára drágult a földgáz ára az orosz-ukrán háború kirobbanása és az ementén kialakult energiapiaci adok-kapok mellett - bár tavaly júliusban, az Északi Áramlat-1 leállítása körüli félelmek során 300 euró fölé is ugrott a földgáz kilowattóránkénti ára, ma azonban ennek közel a tizedével, "mindössze" 36 eurós árakkal találkozhatunk (a sokéves átlagnál így is jóval magasabb ez a szint).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés