Vagyonokat mozgat meg a szuperállampapír, de a készpénzt semmi sem állíthatja meg
Befektetés

Fejvesztve menekítik a magyarok a pénzüket az infláció elől, feltámadtak az állampapírok

Palkó István
A magas infláció miatt nagyon is érthető átrendeződés zajlott az idei első negyedévben a magyar megtakarítási piacon az MNB csütörtök reggel közzétett adatai szerint: a folyószámlabetét és a készpénz felől állampapírba és befektetési alapba súlyozta át megtakarításait a magyar lakosság. Míg a tavalyi második félévben a befektetési alapokba áramlott több pénz, idén már visszavette első helyét az állampapír. A felerősödő hozamvadászat sem volt azonban elég ahhoz, hogy sikerüljön megőrizni a megtakarítások reálértékét, az ugyanis tovább romlott.

Számos érdekesség kirajzolódik az MNB előzetes pénzügyi számlák statisztikáiból. A nyers adatok alapján látszólag minden szép és jó: megközelítette a 86 ezer milliárdot a családok bruttó (vagyis adóssággal nem csökkentett) pénzügyi eszközeinek állománya, miután az év első három hónapjában 2,5%-ot gyarapodott.

Ha viszont belegondolunk, ez a nominális növekedési adat is jóval alacsonyabb az inflációnál. Ha leválogatjuk a szűkebb értelemben megtakarításnak tekinthető pénzügyi eszközöket (kivesszük például a céges érdekeltségeket, lásd ábránk lábjegyzetét), akkor már csak 2,1%-os nominális növekedést láthatunk. Ha pedig az inflációval is korrigálunk, az jön ki, hogy a

A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK REÁLÉRTÉKE A TAVALYI EGÉSZ ÉVES 14,7% UTÁN 1,8%-KAL CSÖKKENT AZ IDEI ELSŐ NEGYEDÉVBEN.

2022 végén még folyószámlabetétben tartotta a legtöbb pénzt a magyar lakosság, 2023. március végén viszont már állampapírban. Változás volt a harmadik helyen is: a készpénz helyét a befektetési alapok vették át, mutatva a hozamvadászat és a kockázatvállalás erősödését.

A jegybank adatai azt mutatják, hogy a megtakarítási képességre nehezedő inflációs nyomás ellenére a pénzügyi eszközök nettó tranzakciós változása az idei első negyedévben még erősebb is volt, mint egy évvel korábban, az orosz-ukrán háború kezdetének árnyékában.

A legnagyobb haszonélvezői ennek az állampapírok voltak, elsősorban a 16%-os éves kamatozású PMÁP vonzotta a befektetőket. Rögtön az állampapírok után a befektetési alapok következtek. Elmondható, hogy

nettó 100 forintnyi pozitív megtakarítási tranzakcióból 71 forint állampapírba, 43 forint pedig befektetési alapba áramlott az első negyedévben, miközben a folyószámlákról 32 forint, készpénzből pedig 13 forint távozott.

A tranzakciók mellett az átértékelődések is mozgatták természetesen a megtakarítások állományát. A devizamegtakarítások forintértékére a forint erősödése negatív hatással volt, ez látszik a folyószámlabetétek 116 milliárd forintos negatív átértékelődésén is. A tőkepiaci környezet viszont ezúttal nem volt jelentős hatással a megtakarítások változására, nagyjából semleges hatása volt. Ez látszik a tőzsdei részvények, az életbiztosítások és a nyugdíjpénztári megtakarítások meglehetősen alacsony, enyhén pozitív átértékelődésén.

Az öngondoskodási termékek közül az életbiztosításokba 22, a nyugdíjpénztári megtakarításokba 11 milliárd forintnyi friss pénz áramlott az első negyedévben. Előbbi gyengébb, utóbbi erősebb adat az előző év első negyedévéhez képest.

A tranzakciók és az átértékelődések eredőjeként a megtakarításokon belül nőtt az állampapírok és a befektetési alapok súlya.

Míg a befektetési alapok új csúcson vannak (legalábbis 2019 elejéig visszatekintő adatsorunkban), addig az állampapírok még messze nem érték el a koronavírus-járvány előtti 25%-os súlyukat az általunk megtakarításnak tekintett pénzügyi eszközökön belül.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
üzlet cég iroda munka biznisz társaság vállalat vállalkozás