Előfizetői tartalom

Fejvesztve menekítik a magyarok a pénzüket az infláció elől, feltámadtak az állampapírok

A magas infláció miatt nagyon is érthető átrendeződés zajlott az idei első negyedévben a magyar megtakarítási piacon az MNB csütörtök reggel közzétett adatai szerint: a folyószámlabetét és a készpénz felől állampapírba és befektetési alapba súlyozta át megtakarításait a magyar lakosság. Míg a tavalyi második félévben a befektetési alapokba áramlott több pénz, idén már visszavette első helyét az állampapír. A felerősödő hozamvadászat sem volt azonban elég ahhoz, hogy sikerüljön megőrizni a megtakarítások reálértékét, az ugyanis tovább romlott.

Számos érdekesség kirajzolódik az MNB előzetes pénzügyi számlák statisztikáiból. A nyers adatok alapján látszólag minden szép és jó: megközelítette a 86 ezer milliárdot a családok bruttó (vagyis adóssággal nem csökkentett) pénzügyi eszközeinek állománya, miután az év első három hónapjában 2,5%-ot gyarapodott. Ha viszont belegondolunk, ez a nominális növekedési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés