Portfolio signature

Itt táncolunk a szakadék szélén, a tőzsde mégis új csúcson - Mi folyik itt?

Miközben évek óta nem látott magasságba emelkedtek a kamatok Európában, az ukrajnai háború továbbra is tart, és az európai gazdaság érezhetően gyengélkedik, a német tőzsde új történelmi csúcsra emelkedett. Persze ehhez az is kellett, hogy az előbb említett negatív tényezőkkel kapcsolatos narratíva jelentős fordulatot vett az elmúlt hónapokban. A csökkenő gázárak, a vártnál jobb vállalati jelentések, és a kínai újranyitás is ott van azon faktorok között, amelyek hozzájárultak az európai tőzsdék, köztük a német piac erős teljesítményéhez. Az új csúcs kapcsán megnéztük, hogy mely komponenseknek volt köszönhető rekorddöntés, illetve mennyi szufla lehet még a DAX-ban.

Új csúcson a DAX

Az idei év egyik nagy tőzsdei sztorija, hogy az európai piacok felülteljesítők az elmúlt évtizedben jellemzően domináló amerikai tőzsdékkel szemben. Ennek a történetnek az egyik fontos állomása, hogy a német DAX új történelmi csúcsra emelkedett.

DAX0522

Ez első ránézésre furcsának tűnhet, hiszen

  • továbbra is háború zajlik Európában;
  • az elszálló inflációval összefüggésben ott van a magas kamatkörnyezet is, amely alapvetően negatívan hat a cégekre, miután a növeli a hitelfelvétel és a finanszírozás költségeit. Arról már nem is beszélve, hogy a magas kamatok miatt az állampapírok versenyképes hozamot kínálnak a részvények alternatívájaként;
  • az európai tőzsdék az elmúlt években követték az amerikai piacot, utóbbi azonban relatíve gyengén szerepel idén. Persze az USA-nak is megvannak a maga problémái, korábban a bankválság, napjainkban pedig az adósságplafon kérdése nyomja rá a bélyegét a piaci hangulatra.

Viszont a narratíva ezekben a tényezőkben jelentősen megváltozott az elmúlt hónapokban:

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés