Portfolio signature

Itt táncolunk a szakadék szélén, a tőzsde mégis új csúcson - Mi folyik itt?

Kövesy Károly
Miközben évek óta nem látott magasságba emelkedtek a kamatok Európában, az ukrajnai háború továbbra is tart, és az európai gazdaság érezhetően gyengélkedik, a német tőzsde új történelmi csúcsra emelkedett. Persze ehhez az is kellett, hogy az előbb említett negatív tényezőkkel kapcsolatos narratíva jelentős fordulatot vett az elmúlt hónapokban. A csökkenő gázárak, a vártnál jobb vállalati jelentések, és a kínai újranyitás is ott van azon faktorok között, amelyek hozzájárultak az európai tőzsdék, köztük a német piac erős teljesítményéhez. Az új csúcs kapcsán megnéztük, hogy mely komponenseknek volt köszönhető rekorddöntés, illetve mennyi szufla lehet még a DAX-ban.

Új csúcson a DAX

Az idei év egyik nagy tőzsdei sztorija, hogy az európai piacok felülteljesítők az elmúlt évtizedben jellemzően domináló amerikai tőzsdékkel szemben. Ennek a történetnek az egyik fontos állomása, hogy a német DAX új történelmi csúcsra emelkedett.

DAX0522

Ez első ránézésre furcsának tűnhet, hiszen

  • továbbra is háború zajlik Európában;
  • az elszálló inflációval összefüggésben ott van a magas kamatkörnyezet is, amely alapvetően negatívan hat a cégekre, miután a növeli a hitelfelvétel és a finanszírozás költségeit. Arról már nem is beszélve, hogy a magas kamatok miatt az állampapírok versenyképes hozamot kínálnak a részvények alternatívájaként;
  • az európai tőzsdék az elmúlt években követték az amerikai piacot, utóbbi azonban relatíve gyengén szerepel idén. Persze az USA-nak is megvannak a maga problémái, korábban a bankválság, napjainkban pedig az adósságplafon kérdése nyomja rá a bélyegét a piaci hangulatra.

Viszont a narratíva ezekben a tényezőkben jelentősen megváltozott az elmúlt hónapokban:

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések