Előfizetői tartalom

Jön az új inflációkövető állampapír! Kiszámoltuk, megéri-e beszállni

Nemrég jött a hír, hogy új PMÁP papírokat dob piacra az ÁKK, a korábbinál alacsonyabb kamatprémiummal, viszont hosszabb lejárattal. Utóbbi azt is jelenti, hogy hosszabb ideig ketyeg a papír a mostani magasabb inflációval, így kiszámoltuk, érdemes-e még most bevásárolni a hamarosan megszűnő konstrukciókból, vagy jobb kivárni az új inflációkövető papírokat.

Jön az új Prémium Magyar Állampapír

Pár napja jelentette be az ÁKK, hogy június 1-től megvásárolható a PMÁP két új sorozata, a 2028/L és 2031/I. Ezzel párhuzamosan május végén a régi sorozatok értékesítése lezárul. Ahogyan arra korábbi cikkünkben is felhívtuk a figyelmet, az alábbi változások jönnek az új konstrukcióknál:

  • Csökken a kamatprémium: az eddigi 0,75% és 1,5% helyett 0,25% és 1%-os kamatprémium jön, lejárattól függően.
  • Kitolódik a kamatfizetés: a rövidebb PMÁP esetében 5 hónappal, a hosszabb esetében 2 hónappal tolódik ki a kamatfizetés időpontja a mostani sorozatokhoz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a rövidebb PMÁP február helyett júliusban, a hosszabb PMÁP pedig március helyett májusban fizet kamatot.
  • Szűkül az értékesítési korlát: a korábbi 250 milliós korlát helyett az új sorozatok esetében 100 milliós határt szab az ÁKK forgalmazónként és ügyfelenként.

Most vegyünk még a régi PMÁP-ból vagy várjuk meg az újat?

Most, hogy jönnek az új inflációkövető állampapírok, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes még a magasabb prémiumú régi PMÁP-ból bevásárolni, vagy megvárni az új sorozatokat. Ehhez több forgatókönyvet is megnéztünk:

Hosszabb futamidejű PMÁP – Régi vagy új?

  • Az a befektető, aki még május végén bevásárol a régi 7 éves PMÁP-ból (2030/J) és azt lejáratig (2030.03.20-ig) tartja, akkor a papír lejáratig számított évesített hozama az inflációs feltételezések mellett (lásd lentebb) 8,88%.
  • Ha ugyanez a befektető június 1-jén az új 8 éves PMÁP-ba (2031/I) száll be, és ugyanannyi ideig tartja, mint a régi sorozatot (tehát 2030.03.20-ig), akkor az idő előtti visszaváltás miatti 1%-os bukót is belekalkulálva az éves hozama 8,5% környékén alakulna (még az 1%-os bukótól eltekintve is rosszabbul járna, mivel ez esetben is „csak” 8,63% lenne az éves hozama).
  • Mi van akkor, ha a befektető úgy dönt, megveszi az új, 8 éves PMÁP-ot és lejáratig tartja azt? Ez esetben a papírral elérhető, lejáratig számított éves hozam 8,07% körül alakul.

Ha a fenti hozamokat egymillió forint befektetésre nézzük meg, akkor azt kapjuk, hogy a régi, 7 éves PMÁP-ba május végén befektetve, egymillió forintból lejáratkor 1,784 milliót kapunk kézhez, míg az új, 8 éves PMÁP ugyanezen időtávon 1,743 millióra gyarapszik,

A cikk tartalmából:

  • 7 éves időtávon a régi PMÁP kamatelőnye egymillió forint befektetésnél több mint 40 ezer forint.
  • Ha valaki rövidebb időtávon gondolkodik, akkor sem biztos, hogy a rövidebb PMÁP-konstrukciókat érdemes választani, sőt.
  • Gyakorlatilag bármelyik időtávot nézzük, egyértelmű győztest hirdethetünk, még a visszaváltási költség mellett is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés