Előfizetői tartalom

Kellene nyaralásra a pénz, de melyik inflációkövető állampapírt váltsam vissza?

Olyan vonzó kamatozással forog mostanság a Prémium Magyar Állampapír a magas inflációnak köszönhetően, hogy egyre több magyar megtakarítás áramlik ide, május végén több mint 5650 milliárd forint volt PMÁP-ban. Sőt, minden bizonnyal az eddig is élénk kereslet csak újabb löketet kap azzal, hogy az állampapírok szocho-mentes befektetések maradnak. Csakhogy jön a nyár, és lehetnek olyanok, akiknek a nyaraláshoz szükségük lenne az állampapírban lekötött pénz egy részére. Nem mindegy azonban, melyik PMÁP-ot váltjuk vissza, az alábbi cikkben összeszedjük, mire érdemes figyelni, és adunk pár tippet is.

Mire érdemes figyelni a visszaváltáskor?

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor sürgősen kell hozzányúlni az állampapírban félretett pénz egy részéhez, ilyenkor az alábbi tényezőre érdemes ügyelni általánosságban:

  • Visszaváltási árfolyam: A DKJ-k és az intézményi szereplők által is elérhető magyar államkötvények esetében ezt az árfolyamot a piaci folyamatok alakítják (a hozamok, az árfolyamok és a lejáratok kapcsolata), így nagyon fontos az időzítés, mivel idő előtti visszaváltás esetén a befektető futja az árfolyam/kamatkockázatot (a visszaváltással tehát a hozammozgások függvényében rosszul és jól is járhatunk). A lakossági állampapírok esetében a kincstár (vagy bizonyos esetekben a forgalmazó saját körben) határoz meg egy visszavásárlási árfolyamot. Lakossági állampapírok esetében a visszaváltásnak mindig van egy költsége (kivéve a MÁP+-t a kamatfizetést övező napokban), ez jellemzően 0,5-1%. Ezt mindképpen érdemes figyelembe venni, amikor idő előtt szeretnénk hozzájutni a pénzünkhöz.
  • Egyéb költségek, díjak: Az Államkincstárnál nyitott számla esetében nem kell számlanyitási, számlavezetési vagy bármilyen egyéb tranzakciós költséggel számolni. Ha viszont más forgalmazóknál rendelkezünk értékpapírszámlával, ott már bejöhetnek az idő előtti visszaváltás díján túl egyéb költségtényezők is, amelyek tovább drágíthatják a folyamatot. Érdemes tehát számlát nyitni a kincstárnál, ahol lakossági befektetőként a nem lakossági állampapírok is ugyanúgy elérhetőek.

Alapszabályként elmondható, hogy akinek van még az állampapír-megtakarítása között Magyar Állampapír Plusz, attól érdemes a leghamarabb megszabadulni, több okból is.

Egyrészről a MÁP+ visszaváltási árfolyama a legkedvezőbb (99,5%, a kamatfizetést megelőző munkanapokon pedig 100%), másrészt ez a legrosszabb kamatokat biztosító lakossági állampapír most a piacon.

A cikk tartalmából:

  • Az állampapírok idő előtti visszaváltásakor a visszaváltási árfolyammal és egyéb költségekkel is érdemes tisztában lenni.
  • Mutatjuk, hogy több PMÁP esetén melyiket érdemes eladni.
  • A kamatprémium fontos kérdés a döntésnél, de az infláció mértéke és annak lekövetése még fontosabb.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés