Előfizetői tartalom

Feltámadt egy maroknyi befektetés Magyarországon, de mi történt?

Jót tett a piacok feltámadása az abszolút hozamú alapoknak, a forintos, lakossági sorozatok között csupán öt végzett negatív teljesítménnyel idén, 34 sorozat viszont 10% felett hozott a befektetőknek. A legjobbak közé így is csak 12% feletti féléves hozammal lehetett bekerülni, a lista legtetején 22% körüli teljesítményt láthatunk. Jól ment idén eddig a Hold Alapkezelő alapjainak, de látványosan feltámadtak a VIG (korábban Aegon) alapjai is. A legnagyobb abszolút hozamú alap továbbra is az OTP Supra, azonban a teljesítménye jócskán visszaesett a tavaly látotthoz képest.

Az alapkezelői piac jövőjéről és a hozamszerzési lehetőségekről is szó lesz a Portfolio szeptember 20-ai Future of Finance 2023 konferenciáján. Ne maradja le róla, jelentkezz még ma!

Feltámadtak a piacok az első félévben

Amilyen siralmasan zárták a tavalyi, olyan jól kezdték az idei évet a világ főbb részvényindexei. Az első hat hónapban néhány ázsiai tőzsdétől eltekintve szép hozamokat termeltek az indexek, a legtöbb bőven 10% feletti teljesítményt mutatott be. Kiemelkednek a sorban az amerikai, európai és japán tőzsdék, a magyar BUX is a jobbak között szerepelt 15% feletti emelkedéssel. Bár az argentin tőzsde került az élre, nem szabad elfelejteni, hogy az országban jelentős infláció tombol, emellett az argentin peso csak idén 45%-ot gyengült a dollárhoz képest (az ábrán szereplő változások saját devizanemben vannak feltüntetve).

Bőven 10% felett a legjobb abszolút hozamú alapok

A piacok általánosan jó idei eddigi teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy féléves időtávon a vizsgált 185 lakossági alap sorozatból 165-nek sikerült a pozitív tartományban maradni, ugyanezek a számok a forintos sorozatokra szűrve 110-ből 105 (tehát ez esetben az alapok szinte kivétel nélkül pozitív hozamot tudtak elérni).

Más kérdés, hogy júliustól megint eggyel nehezebb dolga lesz az alapkezelői piacnak, hiszen a már meglévő 15%-os kamatadó mellett 13%-os szocho is terhelni fogja a júliustól képződő hozamokat. Kiskapu azonban itt is van, erről bővebben itt írtunk:

A cikk tartalmából:

  • 2023 első felében 34 forintos, lakossági sorozat tudott 10% feletti hozamot tudott felmutatni az abszolút hozamú alapok között.
  • A legjobb teljesítmény közel 22%-ot jelentett, vannak nagy feltámadók is a legjobbak listáján.
  • A legnagyobb alap az OTP Supra maradt, a hozama viszont elmarad a tavalyitól.
  • A legnagyobb 15 alap az első félévben több mint 676 milliárd forintot kezelt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés