Előfizetői tartalom

Ilyet még nem éltünk: durván rákattantak egy befektetésre a magyarok, a lakossági állampapírok elbújhatnak

Rekord értékesítési számokat hozott a június a kötvény- és pénzpiaci alapok számára, láthatóan sokan igyekeztek még az utolsó pillanatban mentesülni a szocho-fizetési kötelezettség alól. Mindeközben az első félévben látott csökkenő hozamszintek pozitívan hatottak a kötvényalapok teljesítményére, különösen a hosszú kötvényalapok mentek nagyot, 15-16%-os hozamokat is elérve egyetlen félév alatt. A megmaradt pénzpiaci alapok is jól teljesítettek az első félévben, a legnagyobb kötvényalapok pedig elképesztő ugrást mutattak fel a kezelt vagyonukban.

Fordulat a kötvénypiacokon

A tavalyi év itthon és a világban is a kötvénypiaci hozamemelkedésről szólt, ez pedig igen fájó volt a kötvényalapok teljesítményére nézve, különösen a hosszabb futamidejű befektetéseknek. Általánosságban ugyanis elmondható, hogy minél hosszabb futamidejű egy kötvényalap, annál rosszabb neki a kamatemelések, infláció és esetleges forintgyengülés nyomában érkező kötvénypiaci hozamemelkedés (az emelkedő kamatkörnyezet a kötvényárfolyamok csökkenését okozza, ez pedig a kötvényalap hozamára negatív hatással van, mindez ugyanakkor az alap átlagidejétől is függ).

Idén viszont fordulat állt be a kötvénypiacokon, az infláció tetőzése, illetve csökkenése, továbbá a jegybanki kamatemelések vége mind a hozamszintek csökkenése irányába hatottak eddig, ez a magyar hozamokon is meglátszódott (itthon egyéb kormányzati intézkedések is hozzájárulnak a hozamcsökkenéshez, különösen a hozamgörbe rövid végén):

A befektetési alapok éves összefoglalói közül eddig az alábbiak jelentek meg a Portfolio-n:

A cikk tartalmából:

  • Idén fordulat állt be a kötvénypiacokon, ez pedig a hazai kötvény- és pénzpiaci alapok hozamtermelését is nagyban segítette.
  • A legjobb féléves hozamot az OTP Maxima hosszú kötvényalapja érte el 16% feletti teljesítménnyel.
  • A vizsgált 59 forintos, lakossági sorozatból 21-nek volt 10%-ot meghaladó hozama az év első hat hónapjában.
  • Egészen elképesztő értékesítési számokat hozott a június, a szocho élesedése előtt.
  • Rekordot döntött a kötvény- és pénzpiaci alapokba beáramló friss tőke is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés