Előfizetői tartalom

Itt az új inflációkövető állampapír! A régit vagy az újat érdemes megvenni?

Jön az új, 10 éves Prémium Magyar Állampapír, és bár jóval alacsonyabb infláció feletti kamatprémiumot fizet, hamarabb árazódik át, mint a mostani papírok. Kiszámoltuk, hogy érdemes-e még a következő napokban a régi, de magasabb prémiumot adó 2031/I papírból bevásárolni, vagy a gyorsabb átárazódás miatt inkább az új, 2033/I-t kellene választani. Megnéztük azt is, jó döntés lehet-e a régi PMÁP-okból kiszállni és helyette az újakból venni.

Ahogyan arról tegnap már beszámoltunk, új Prémium Magyar Állampapírt dob a piacra az ÁKK, ezzel párhuzamosan pedig az eddigi sorozatok értékesítését július végével lezárják.

Az új, 2033/I sorozatú PMÁP legfontosabb tulajdonságai:

  • Az eddigi 5 és 8 éves konstrukciók után az új sorozat már közel 10 éves futamidővel bír.
  • Az új sorozat csupán 0,25%-os prémiumot fizet majd az infláció felett, tehát jóval alacsonyabbat, mint a mostani 8 éves PMÁP 1%-os prémiuma.
  • A 2033/I augusztus 2-án indul majd, az első kamatfizetésre pedig 2024. január 20-án kerül sor, és ezt követően minden évben január 20-án lesz a kamatfizetés, egészen 2033-mal bezárólag.
  • Az első kamatfizetéskor a papír a 14,75% időarányos részét, 6,91%-ot fizet majd ki a befektetőknek.

Nagy előnye tehát az eddigi 2031/I sorozatnak, hogy az még 1%-os kamatprémiummal megvásárolható, hiszen ez a prémium állandó lesz a futamidő végéig, még akkor is, amikor a jövőben várhatóan már kisebb lesz az infláció mértéke.

A cikk tartalmából:

  • Kijöt az új, 10 éves PMÁP, és sok szempontból változást hoz.
  • Utánaszámoltunk, érdemes-e várni az új, 10 éves PMÁP-ra, vagy még gyorsan inkább a régi, 8 éves prémium állampapírból kell-e bevásárolni.
  • Azt is megnéztük, hogy a régi PMÁP-okat érdemes-e lecserélni újabbakra.
  • Jövőre már 20%-os kamatokkal is találkozhatunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés