Előfizetői tartalom

Földindulást hozott a szocho a magyarok megtakarításaiban, százmilliárdok mozdultak meg pár hét alatt

Több se kellett a magyaroknak, minthogy bejelentsék: júliustól a megtakarítások és befektetések egy részére szochót kell fizetni. Az MNB friss számai szerint az utolsó, szocho-mentes hónapban százmilliárdok mozdultak meg a megtakarítási piacon, aminek egyértelmű győztesei a befektetési alapok, a nagy vesztesei pedig a bankbetétek lettek. Sok friss pénzt tettek a magyarok állampapírba is, de a DKJ-őrületnek úgy tűnik, vége szakadt.

Rekordokat hozott a június

Ahogyan azt várni lehetett, több szempontból is rekordokat hozott a június a háztartások megtakarításaiban – derül ki az MNB friss értékpapír adataiból.

Főként a tranzakciós számoknál látszódnak nagy elmozdulások, amelyek elsősorban a szocho júliusi bevezetéséhez kötődnek.

2023. július 1-jétől ugyanis 13%-ot szociális hozzájárulási adót kell fizetniük a megtakarítóknak azon megtakarításaik és befektetéseik újonnan keletkező kamatjövedelme után (az árfolyamnyereséget is ideértve), amelyek után eddig is 15%-os kamatadót kellett fizetni. A folyószámlabetétekre, a július 1-je után lekötött bankbetétekre vagy vásárolt befektetési jegyekre (az ingatlanalapok kivételével), valamint a szintén ezután kötött megtakarítási célú életbiztosításokra kell elsősorban gondolni. Eközben az állampapírok, az ingatlanalapok, a lakás-takarékpénztári megtakarítások és a tőzsdei ügyletek mentesülnek az új adóteher alól.

A cikk tartalmából:

  • Földindulást hozott a szocho a lakossági megtakarításoknál, sok esetben új rekordokkal köszönt el a június.
  • A befektetési alapokba ment a legtöbb pénz, a bankbetétekből pedig több százmilliárd forint áramlott ki.
  • Népszerűek voltak az állampapírok is, a DKJ-k iránti nagy őrület azonban úgy tűnik, vége szakadt.
  • A részvényeket nem keresi a lakosság, a banki kötvények viszont nagy hajrát nyomtak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés