Előfizetői tartalom

Magyar kuriózum az inflációkövető állampapír? Meglepődnél, hány országban van még ilyen

Itthon a még mindig magas infláció miatt nem meglepő módon az inflációkövető prémium állampapír a legnépszerűbb lakossági konstrukció, olyannyira, hogy a lakossági állampapír-állomány kétharmada ebben az egy termékben van. Vannak a világ más országaiban is dedikáltan a lakosságnak szóló állampapírok, de olyan inflációkövetőt, mint a magyar, csak kevés országban találni.

Tarolnak az inflációkövető állampapírok itthon

Világszerte sok olyan ország van, ahol dedikáltan a lakosság számra bocsátanak ki állampapírokat,

Európában ilyen ország Magyarországon kívül többek között Málta, Portugália, Írország, Olaszország, Nagy-Britannia vagy Lengyelország is.

Június végi cikkünkben már írtunk arról, hogy

A cikk tartalmából:

  • Itthon az inflációkövető állampapírok a legkeresettebb lakossági papírok, a teljes lakossági állampapír-állomány mintegy 65%-a PMÁP-ban van.
  • A magyar lakossági állampapír-piac az egyik legnagyobb a világon, a magyar lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül, több mint 21%-kal.
  • Inflációkövető állampapírok nagyon sok országban megtalálhatóak, az viszont meglepő, hogy kevés országban van lehetőség dedikáltan lakosságnak szóló, inflációhoz igazodó állampapírt vásárolni.
  • Megnéztük, hol lehet még kapni inflációkövető állampapírt a világban és milyen feltételekkel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés