Előfizetői tartalom

Milliószámra tűntek el a dollármilliomosok, a 2008-as válság óta nem történt ilyen a gazdagoknál

A Credit Suisse Global Wealth Report 2023-as friss kiadása szerint 2022 jelentős visszaesést hozott a háztartási szektor vagyonfelhalmozásának eddig folyamatosan emelkedő tendenciájában, ugyanis tavaly a 2008-as pénzügyi válság óta először csökkent a háztartások nettó globális vagyona. Ezzel párhuzamosan egy év alatt 3,5 millió fővel csökkent a dollármilliomosok száma világszerte, és ebben még nincs benne az 4,4 millió „inflációs” milliomos, aki az inflációt is belekalkulálva igazából már nem is milliomos.

2008 óta nem történt ilyen

A Credit Suisse Global Wealth Report 2023-as friss kiadása szerint a háztartások teljes nettó vagyona 11,3 ezermilliárd dollárral 454,4 ezermilliárd dollárra csökkent 2022 végére, ami 2,4%-os vagyonvisszaesést jelent.

Ez az első csökkenés a háztartások vagyonában a 2008-as globális pénzügyi válság óta, és a második legnagyobb csökkenés ebben az évszázadban akár az abszolút dollárösszegeket, akár a százalékos változást tekintve.

Hogy mi okozta a visszaesést? Az orosz-ukrán háború más tényezők mellett az infláció gyors növekedését idézte elő 2022-ben, ami kihatott a kamatlábak emelkedésére, ami pedig hátráltatta a gazdasági növekedést, lenyomta az eszközárakat, és hozzájárult a valuták amerikai dollárral szembeni széles körű leértékelődéséhez.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés