Előfizetői tartalom

Érdekes folyamatokra bukkantunk a lakossági állampapíroknál

180 milliárddal, 9320 milliárdra emelkedett júliusra a forintos lakossági állampapírok állománya, ami gyakorlatilag csak a prémium állampapír keresletének köszönhető. Annak ellenére, hogy júliusban a legtöbb befektetés esetén már élt a szocho, az ez alól mentességet élvező állampapírok nem tudtak több pénzt bevonzani, mint júniusban. Sőt, a lakossági befektetési alapok állománynövekedése ugyanezen időszakban bőven lepipálta az állampapírokét, még a hozamok nélküli, tisztán beáramló pénzek összege is. A témával részletesen is foglalkozunk szeptember 20-ai Future of Finance konferenciánkon, nem érdemes lemaradni róla!

Milyen kihívásokkal és lehetőségekkel néznek szembe a hazai megtakarítási piaci szereplők, milyen lesz a jövő befektetési alapja és állampapírja? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a Portfolio szeptember 20-ai Future of Finance konferenciáján. Jelentkezz még ma!

9300 milliárd felett a lakossági állampapírok

A friss statisztikák szerint július végén 9320 milliárd forint volt forintos lakossági állampapírokban, ami egy hónap alatt 180 milliárdos, tavaly év vége óta pedig közel 700 milliárdos állománybővülés.

Érdekes azonban, hogy a júliusi állománybővülés alacsonyabb volt, mint a júniusi, annak ellenére, hogy a szocho életbe lépésével fokozottabb keresletre is számítani lehetett (az állampapírok előnyt élveznek más megtakarítási termékekkel szemben, mivel ezek szocho-mentesek) .

A múlt havi állománynövekedés ráadásul szinte kizárólag a Prémium Magyar Állampapírnak köszönhető, a PMÁP-on kívül a többi nagyobb kategória mind állománycsökkenést szenvedett el.

A cikk tartalmából:

  • 9300 milliárd fölé nőtt a lakossági állampapírok állománya, havi alapon nem többel, mint a szocho előtti hónapban.
  • Gyakorlatilag egyedül az inflációkövető prémium állampapír vitte a hátán az állampapírokat júliusban.
  • Édekes módon a lakossági befektetési alapokba több pénz áramlott, mint lakossági állampapírba, a szocho ellenére is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés