Előfizetői tartalom

Nyugdíjpénzek: nagy volt a sírás tavaly, de idén fordulhat a kocka

Szinte mindegyik nagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfólió kezelt vagyona csökkent tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, ami leginkább a részvény- és tőkepiacok gyengélkedésének tudható be. Nem meglepő módon a pénztári hozamok is csúnya bukókat mutattak tavaly, igaz, idénre ezeket többnyire már sikerült ledolgozni. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz a jövő heti Future of Finance 2023 konferenciánkon.

A pénztári szektor jövőjével is kiemelten foglalkozunk a Portfolio Future of Finance 2023 konferenciáján, még nem késő regisztrálni a rendezvényre!

Csökkent az önkéntes pénztárak vagyona tavaly

Megsínylette a tavalyi gyenge tőkepiaci környezetet az önkéntes pénztárak vagyona, az MNB friss Aranykönyve szerint a legnagyobb szereplők mind vagyoncsökkenést szenvedtek el 2022-ben.

A vagyoncsökkenések ellenére továbbra is az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár a legnagyobb hazai szolgáltató több mint 340 milliárd forintnyi vagyonnal.

Az OTP-t követi

A cikk tartalmából:

  • A legnagyobb önkéntes pénztári szereplők mind vagyoncsökkenést szenvedtek el 2022-ben.
  • Mindeközben csökken a taglétszám is, különösen a fiatalabb tagok lemorzsolódása aggasztó.
  • A hozamok sem segítettek az új tagok bevonzásában, tavaly ugyanis a portfóliók többége jókora mínuszban zárt. Idén viszont fordulhat a kocka.
  • A magánnyugdíjpénztárak vagyona is visszaesett, mind a négy kasszánál 9% feletti vagyoncsökkenést lehetett látni.
  • A hozamok itt sem voltak rózsásak, viszont akadt olyan portfólió, amely közel 9%-ot hozott még a tavalyi nehéz évben is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés