gazdag_vagyon_shutter
Befektetés

Kiderült, mennyi pénze van a magyaroknak – Itt a friss rangsor

Árgyelán Ágnes
Az egész EU-ra kiterjedő háztartási vagyonfelmérés friss adatai alapján a magyarok nettó átlagvagyona a sor végén kullog. Az adatok rávilágítanak arra, hogy a legfelső 10%-ba tartozók átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot itthon, míg a legszegényebbek átlagvagyona 2 millió forint alatt volt. Hasonló vagyoni koncentráció figyelhető meg más európai országokban is, itt viszont érdekes, hogy az életkor előrehaladtával a háztartások átlagvagyona is emelkedik, nem úgy a magyaroknál. Ha ingatlanról vagy kötvényről van viszont szó, ott vagyunk a top 5-ben. A magyarok vagyoni helyzetének kilátásairól is szó lesz a Portfolio szerdai Future of Finance konferenciáján, még nem késő jelentkezni!
Részletesen foglalkozunk a vagyoni és megtakarítási kilátásokkal szerdai Future of Finance 2023 konferenciánkon, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Kijöttek az EU-s szintű háztartási vagyonfelmérések legfrissebb adatai. Az EU-ban háromévente elvégzik a háztartási vagyonfelmérést (Household Finance and Consumption Survey, HFCS), eddig négy hullámban zajlott le adatgyűjtés (2010, 2014, 2017, 2021). Megnéztük, hogy a korábbi évek adatgyűjtései alapján hogyan alakult a magyarok vagyona EU-s összevetésben, de elég elszomorító képet kapunk:

2021-ben a magyarok nettó átlagvagyona 105 ezer eurót tett ki, ezzel pedig a sor végén kullogunk, nálunk csak a lettek és a litvánok végeztek rosszabb helyen az uniós tagországok között.

Jó hír viszont, hogy 2017-hez képest javulást látni, de az összesített rangsor esetében ez nem sokat segített a pozíciójavításban.  

Nem meglepő módon EU-szerte igaz, hogy a magasabb jövedelmi osztályban lévők átlagvagyona a legmagasabb.

Magyarországon a leggazdagabb 10% nettó átlagvagyona közel 490 ezer eurót tett ki 2021-ben, ami mintegy 188 millió forintnak felel meg, mindeközben a legszegényebb 20% esetében ez kevesebb, mint 2 millió forint.

(Az ábrán nem szerepeltetjük Luxemburgot, mivel átlagon felüli adatai nagyon eltorzítanák az adatsort.)

Korcsoportok szerinti bontásban is érdekesek a vagyoni adatok, a legtöbb EU-s országban az 55-64 év közöttiek rendelkeznek a legmagasabb átlagvagyonnal. Magyarországon ez a 45-54 év közöttiekre igaz:

A felmérés betekintést enged abba is, milyen reáleszközökkel rendelkeznek az uniós háztartások. Érdekes például, hogy

a lakóingatlanok tulajdonlása esetén Magyarország ott van a top 3-ban,

nálunk csak a szlovákok és a litvánok esetében magasabb a lakással/házzal rendelkezők aránya az EU-ban, miközben a németeknél a legalacsonyabb ez az arány:

Ha már reáleszközök, magas az EU-n belül azon háztartások aránya is, amelyek autóval rendelkeznek, Magyarország ebben a sorrendben már csak a legvégén kullog 61%-kal. A legtöbben Ciprusban, majd Máltán rendelkeznek gépjárművel.

A pénzügyi eszközök oldaláról is megvizsgálták a háztartások vagyonát, és amivel szinte minden EU-s háztartás rendelkezik, az a bankbetét (ezek között vannak a látra szóló és lekötött betétek is). Több olyan nyugati ország is van a listán, ahol a háztartások mindegyikének van bankbetétje:

A befektetési jegyek kapcsán a magyar háztartások jócskán elmaradnak az eurózóna közel 13%-os átlagától. Itthon a háztartások csupán 3,5%-a rendelkezik befektetési alappal, miközben nyugaton ez sok esetben 20% felett van:

Legalább a kötvények terén ott vagyunk a top 5-ben, a magyar háztartások 9%-a rendelkezik valamilyen kötvénybefektetéssel, ami ez esetben a lakossági állampapírokat jelenti java részben. Nálunk csak az ír, olasz és máltai háztartások rendelkeznek nagyobb arányban kötvénnyel. Tegyük hozzá, hogy ezen országok mindegyikében ugyancsak jelentős piaca van a lakossági állampapíroknak.

A tőzsdei részvények birtoklása terén nem remekelünk, a magyar háztartások alig 2%-ának van részvénye, holott az eurózóna átlag 11%.

Nem olyan rossz azonban a helyzet a nyugdíjmegtakarítással és/vagy életbiztosítással rendelkező magyar háztartásokat tekintve, ezen a téren nagyjából a középmezőnyben vagyunk 17%-kal, igaz, az eurózóna átlagától így is jócskán lemaradva:

Összehasonlításképp az alábbi ábra a pénzügyi eszközök típusának megoszlását mutatja a pénzügyi eszközökön belül. Látható, hogy legnagyobb aránnyal gyakorlatilag minden országban a bankbetétek rendelkeznek, ezt a legtöbb helyen a nyugdíj-előtakarékossági eszközök követik, majd a befektetési jegyek:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
4iG-TelecomEgypt-JASZAI_Gellert-KOVACS_Andras-Amr_TALAAT-Mohamed_NASR
zsiday viktor 2017 cfo summit
Mostantól minden adatra ugorhat a forint
vásárlás piac zöldség
oecdlogo
MBH 5

Holdblog Miből leszel milliárdos?

Sokféleképpen lehet meggazdagodni, de ha maximalizálni akarjuk az esélyeinket arra, hogy felkerüljünk a Forbes dollármilliárdosainak...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lottó lottózó jackpot nyeremény mega millions getty stock