pannergy mickolc geotermikus
Befektetés

Megugrottak a hatósági hőárak, itt a rekord eredmény a PannErgy-nél!

Mohos Kristóf
Elsősorban a magasabb termelési és közvetett költségeket elismerő és követő hatósági hőárak emelkedésének következtében megugrott az idei év első felében a PannErgy árbevétele, az ehhez kapcsolódó költségnövekedés ellenére több, mint egymilliárd forintos profitot tudott termelni a vállalat az időszakban.

Brutális eredményeket közölt a PannErgy

Az időjárási és kapacitási feltételrendszerhez optimalizált működésnek köszönhetően a PannErgy 2023 első féléves működésében elért konszolidált hőértékesítése 980 TJ, ami 3 százalékkal meghaladja előző év első félévének 952 TJ konszolidált hőértékesítési adatát, valamint a tervekben szereplő 949 TJ értéket. Az időjárás a tárgyalt időszakban a 2022-es év hasonló időszakához és az elmúlt évek átlagához viszonyítva hasonló vállalatcsoport szintű fűtési potenciált képviselt, olvasható a vonatkozó sajtóanyagban.

hőértékesítés
Forrás: PannErgy

2023 első félévében, elsősorban a bázis időszakhoz képest lényegesen magasabb termelési és közvetett költségeket elismerő és követő hatósági hőárak következtében

a társaság konszolidált árbevétele 64 százalékkal, 6 051 millió forintra nőtt

az előző év azonos időszakának 3 686 millió forintos árbevételéhez képest, ami 2 365 millió forintos növekményt jelent. A 6 051 millió forint árbevételből 5 855 millió forint hőértékesítésből származik, ami az előző év azonos időszakához képest 89 százalékos növekedést jelent.

árbev

Az értékesítés közvetlen, árbevételhez szorosan kapcsolódó költségei 50 százalékkal növekedtek a lezárt félévben. A növekedést elsősorban a villamosenergia költségek emelkedése okozta, ezenkívül a tárgyidőszakban jelentősen megemelkedett inflációs hatások, valamint a tárgyidőszakot megelőző időszakban és a tárgyidőszakban üzembehelyezett kapacitásbővítő, üzembiztonság javító beruházások megnövekedett amortizációja is növelő hatást gyakorolt a közvetlen költségekre.

A fentiek együttes hatásaként a társaság EBITDA teljesítménye 2 265 millió forint lett, ami jelentős mértékben, 530 millió forinttal, azaz 31 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának 1 735 millió forintos EBITDA értékét. A tárgyidőszaki EBITDA javulást 37 százalékos EBITDA hányad mellett teljesítette a társaság. A PannErgy adózást követően

1 159 millió forint konszolidált nettó nyereséget ért el 2023 első félévében,

amely jelentősen, 58 százalékkal felülmúlja az előző év első félévének 732 millió forint összegű nettó eredményét.

A kilátásokról

A jövőre vonatkozóan a következő tervekezt közölte a PannErgy:

  • Az első félévben elért 2 265 millió forintos EBITDA érték alapján a társaság megerősíti a csoport 2023-as eredményére vonatkozó 3 950 – 4 150 millió forintos éves EBITDA terv tartomány teljesülését.
  • A Miskolcon megvalósítandó új termelőkút lemélyítési projekt megvalósítására a 2023/2024- es fűtési szezont követően kerülhet sor, így 2024 szeptember 30-ig tervezi rendszerbe illeszteni a PannErgy. A társaság 2023. augusztus 25-én tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy az Energiaügyi Minisztérium a projekthez kapcsolódó, 993 millió forint maximális nominális összegű támogatás igénybevételéhez szükséges Támogatói Okiratot 2023 augusztus 24-i keltezéssel kibocsátotta.
  • A budapesti projektet illetően a támogatói okirat megszerzésével kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak, a projekt megvalósíthatóságára vonatkozó műszaki és engedélyezési feltételrendszer és ütemezés az egyeztetési folyamat következtében lesz meghatározható.

A PannErgy részvényárfolyama idén eddig 3,4 százalékkal került lejjebb.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

9:02 - reagál az árfolyam

A piacnyitást követően jelentős pluszban nyitott a PannErgy, jelenleg 5,9 százalékos emelkedést láthatunk az árfolyamnál.

panner 5,5

A volumen is kiugró a piacnyitást követően a PannErgy részvényénél, jelenleg a Magyar Telekom után a második legforgalmasabb részvényről beszélhetünk.

Forrás: BÉT

Címlapkép forrása: PannErgy

Találd meg a neked való befektetési alapot!
teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
GettyImages-1325425569