Előfizetői tartalom

Befektetési alap vagy állampapír: melyikkel tudunk több pénzt keresni 2023-ban?

Az állampapírok és a befektetési alapok egyre népszerűbb befektetési formának számítanak Magyarországon, főleg azután, hogy az infláció elkezdte hatalmas mértékben rontani a megtakarítások értékét. Magától adódik a kérdés: e két instrumentum közül melyikkel jártak volna jobban idén a befektetők? Elemzésünkből többek között az is kiderül, hogy 2023 január elseje és szeptember 15-e között a befektetési alapok 45 százaléka meg tudta verni a mindenki számára elérhető állampapírok között legmagasabb kamatot kínáló Prémium Magyar Állampapírt, viszont ezekben az alapokban csupán a teljes vagyon 37 százaléka volt elhelyezve, azaz a befektetők közel kétharmada jobban járt volna az állampapír vásárlásával. A múltbéli hozamok azonban természetesen nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, szeretnél gyakorlati tippeket kapni ahhoz, hogyan indulj el? Akkor gyere el Te is a Portfolio november 8-ai ingyenes, Portfolio Investment Day exkluzív klubjára, ahol három téma lesz a fókuszban: money, money, money.

A befektetési alapokra vonatkozó szigorító szabályozások után nagy port kavart a kormány a befektetések körül, amikor bejelentette, hogy idén július 1-i hatállyal a meglévő 15%-os kamatadó mellett 13%-os szociális hozzájárulási adót is kivet a hozamokra, így a befektetési alapokon nyert összegekre is (az ingatlanalapokat kivéve). Mindeközben a 2019. július 1. után kibocsátott állampapíron elért nyereséget továbbra sem terheli adó.

Az alapok augusztusi helyzetéről az alábbi cikkben számoltunk be bővebben:

Mennyi az annyi?

A 2023. január elsején elérhető legjobb kamatozású állampapír a 2029/J sorozatú, 7 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír volt (a Babakötvényt leszámítva, ami csak bizonyos feltételekkel érhető el, így nem ezzel a papírral számoltunk), ami ekkor 1,5%-os kamatprémiummal 11,75%-os hozamot kínált a befektetőinek. E papír kamatfordulója 2023. március 21-én történt, ezután a 2022-es infláció emelkedésének köszönhetően már 16%-os hozamot kaphattak a befektetők a PMÁP-ban elhelyezett pénzükre. Ez azt jelenti, hogy 1 millió forint befektetésével 2023.01.01 és 2023.03.21 között a 2029/J sorozatú papírral körülbelül 25 700 forintot, 2023.03.22 és 2023.09.15 között pedig közel 81 150 forintot lehetett keresni, ez összesen majdnem 106 900 ezer forintot, azaz 10,69%-os hozamot jelent január elseje és szeptember 15-e között. Mivel a befektetési alapoknál számoltunk az azt terhelő adóval, itt is figyelembe vettük a PMÁP visszaváltási költségét, ami 1%, így hozzávetőlegesen 9,69%-os hozamot zsebelhettünk be e papírral 2023 eleje óta, ha eladtuk az állampapírt.

Miről szól még a cikk?

  • Az egyes kategóriákon belül az alapok hány százaléka verte meg a PMÁP-ot,
  • Hogyan teljesítettek a befektetési alapok idén eddig,
  • Megverte-e a PMÁP-ot az 5 legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező alap.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés