Előfizetői tartalom

A gazdasági világválság óta nem voltak ilyen magasak a kamatok - Itt a paradigmaváltás?

Évtizedeken keresztül a dollár árfolyama és az amerikai reálhozamok szintje volt a két legmeghatározóbb tényező az arany árfolyamában – pár hónapja azonban megváltoztak a dolgok, és most úgy fest, hogy már nem egészen működik ez a dinamika. Az egyre hevesebb jegybanki aranyfelvásárlások következtében hiába emelkedtek ugyanis az inflációval korrigált amerikai kamatlábak a 2008-as gazdasági világválság óta a legmagasabb szintre, az aranyár ezzel párhuzamosan egyáltalán nem szakadt be, sőt: jelenleg nincs messze a májusban elért történelmi csúcstól az árfolyam. Adódik a kérdés: az aranyár és a reálkamatlábak közötti kapcsolat felbomlása paradigmaváltást jelent a nemesfém számára? Mostantól máshogy árazódik a nemesfém? És ami talán a legfontosabb: befektetőként izgalmas lehet a sztori? Többek között a nemesfémekhez köthető befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

Meghívott szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogy mik most a nagy sztorik a tőkepiacokon, mik a piacnak azon szegmensei, amik már drágák, mik azok, amik még olcsók, miben van most fantázia, hol vannak a kockázatok, és természetesen, hogy mibe érdemes most fektetni? Jön a PORTFOLIO SIGNATURE ONLINE KLUB – Egyedi tartalmak után exkluzív események Signature előfizetőknek.

2009 óta nem volt ilyen

Mi határozza meg leginkább az arany árfolyamát? Az elmúlt évtizedek jelentős részében a válasz egyszerű volt: a dollár „ára”. Minél alacsonyabbak voltak ugyanis a kamatlábak, annál magasabbra emelkedett az arany jegyzése, és fordítva. Az aranyat sokáig mintegy "antidollárnak" is lehetett tekinteni és természetes volt, hogy az alacsony reálkamatok (és az "olcsó" dollár) világában az aranyárak emelkednek, ezzel szemben amikor a kamatlábak emelkednek, akkor az arany, aminek tulajdonlása nem fizet kamatot, természetesen kevésbé vonzó és az árak zuhanni kezdenek.

Most már viszont egészen más a helyzet.

Miközben az inflációval korrigált kamatlábak a 2008-as gazdasági világválság óta a legmagasabbra emelkedtek idén, addig az arany árfolyama alig mozdult. Az amerikai reálhozamok - a 10 éves, inflációkövető kincstárjegyekkel (TIPS) mérve - pár napja a legmagasabbra ugrottak 2009 óta, miközben az arany spot ára ugyanazon a napon mindössze fél százalékkal került lejjebb. Legutóbb, amikor a reálkamatlábak ilyen magasak voltak, az arany ára körülbelül fele ennyi volt.

Miől szól még ez a cikk?

  • Hiába vannak az amerikai kamatlábak a 2008-as világválság óta nem látott szinten, az aranyár nem szakadt be.
  • Mi áll a makacsul magas aranyár hátterében?
  • Működik még az a dinamika, ami alapján az arany várható árát számolták? Vagy itt a paradigmaváltás?
  • Milyen aranybefektetésben van fantázia?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés