Előfizetői tartalom

Elfordultak az egyiktől, helyette találtak más jó befektetési lehetőséget a magyar profik

Októberben két jelenség mozgatta leginkább a piacokat: egyrészt az amerikai kötvényhozamok jelentős emelkedésnek indultak, amely folyamat több szektorra is jelentős veszélyt jelent. Másrészt újra háború alakult ki a Közel-Kelet egyik puskaporos hordójában, a Hamász ugyanis támadást indított október elején Izrael ellen. Ez utóbbinak leginkább a nyersanyagpiacra lehetett volna hatása, az olaj ára viszont meglepő módon nem sokat változott. Nézzük, mibe fektettek szívesen a magyar profik októberben!

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a októberi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tizenegy alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Eurizon Asset Management, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, MBH Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő, VIG Alapkezelő.

Újabb háború, hozamemelkedés

Október legfontosabb piaci fejleménye kétségkívül az Egyesült Államok kötvényhozamainak gyors emelkedése volt: a 10 éves lejáratú kötvényének nominális referenciahozama 5% fölé, 16 éves csúcsra emelkedett. A jelenség különösen veszélyes a kötvényt vásárlókra nézve, különösen a regionális bankokra, mivel a kötvényhozamok emelkedésével csökken azok árfolyama, és jelentős veszteséggel néznek szembe azok, akik ezt a veszteséget realizálni kényszerülnek – ezen folyamatokról ebben a cikkben írtunk bővebben. Az amerikai gazdaság azonban néhány elemző szerint ellenállónak látszik a recesszióval szemben, így a Fed részéről továbbra sem várhatunk enyhülést.

Október elején újra fellángolt Izraelben a konfliktus, amely inkább a nyersanyagpiacra lehetett volna jelentős hatással, több elemző szerint is azonban a háború eddig csak korlátozott hatást gyakorolt a szegmensre. Az olaj szemlélteti ezt a leginkább:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen folyamatok alakították a piacokat októberben,
  • Milyen befektetésektől fordultak el a hazai profik,
  • Ezek helyett hova helyezték el a pénzüket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés