FONTOS Van egy magyar állampapír, amit folyamatosan vesz a lakosság, pedig járhatnának jobban is
 
Előfizetői tartalom

Megérkeztek a reálhozamok Magyarországra, mégsem örülhetnek az állampapírosok

Csökken az infláció, így hosszú idő után végre beköszöntek a reálhozamok is Magyarországra. Az utóbbi években nagyon kevés olyan befektetés volt, amellyel pozitív reálhozamot lehetett elérni, ami az inflációkövető állampapírra is igaz. Sőt, a PMÁP-ba fektetők idén jókora mínuszt nyelhettek le, de jövőre fordul a kocka, az igazi „hozamkánaánt” pedig 2025 hozhatja el.

Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, és mit gondolnak az állampapírokról? Szeretnél gyakorlati tippeket kapni a vagyonépítésről a legsikeresebb magyaroktól? Akkor gyere el Te is a Portfolio november 8-ai Portfolio Investment Day exkluzív befektetői rendezvényére!

Beköszöntött a reálhozam Magyarországon

Jó ideje most szeptemberben fordult elő először, hogy pozitív reálhozamról beszélhetünk Magyarországon, hiszen az infláció 12,2%-ot tett ki, miközben a jegybanki irányadó ráta, bár csökken, az infláció felett van (jelenleg 12,25%) már, és az MNB közlése alapján igyekszik is ott tartani.

Virág Barnabás minapi prezentációjából kiderül, hogy az MNB várakozásai szerint ez a pozitív visszatekintő reálkamat a jövőben tovább emelkedik, idén év végén 2 százalék, 2024 júniusában például 3% körül alakulhat.

Mindeközben idén az olyan régiós országokban, mint Csehország, Románia és Lengyelország, továbbra is negatív reálkamatok várhatóak (van, ahol még jövőre is):

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Jó ideje most szeptemberben fordult elő először, hogy pozitív reálhozamról beszélhetünk Magyarországon, mégsem dőlhetnek hátra az állampapírosok.
  • Az igazi „hozamkánaánt” 2025 hozhatja el az inflációkövető állampapírok esetében, mutatjuk, miért.
  • Nem az állampapírok voltak az egyetlenek, amelyekkel nehéz volt reálhozamot elérni az utóbbi években, a befektetési alapok esetében is az utóbbi közel 5 évben egyedül 2020-ban láttunk inflációt meghaladó hozamokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés