parlament galamb getty editorial
Befektetés

Brutális összegbe kerül az adófizetőknek a magyarok kedvenc állampapírja

Árgyelán Ágnes
Most lesz csak igazán fájó az államkasszának, és ezzel az adófizetőknek a magyarok állampapír-őrülete, 2024-ben ugyanis az inflációkövető állampapírokra fordított kamatkiadás meghaladhatja az ezermilliárd forintot, míg 2025-ben megközelítheti az 1200 milliárdot. Jövőre fordulhat elő először az, hogy a költségvetés a lakosságnak fizeti ki a legnagyobb összeget kamatként.

Befektetési és megtakarítási tanácsokkal, tippekkel jön november 8-án a Portfolio Investment Day exkluzív befektetői rendezvény!
Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, és mit gondolnak az állampapírokról? Szeretnél gyakorlati tippeket kapni a vagyonépítésről a legsikeresebb magyaroktól? Akkor gyere el Te is a Portfolio november 8-ai Portfolio Investment Day exkluzív befektetői rendezvényére!

Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kamatok emelkedésével párhuzamosan jelentősen megugrott a költségvetés kamatkiadása is, különösen jövőre fog ez igazán fájni.

Sőt, jövőre fordulhat elő először az, hogy a költségvetés a lakosságnak fizeti ki a legnagyobb összeget - közel 1230 milliárdot - kamatként, ami a 2024-es kamatkiadás több mint 40%-a.

A Közgazdász Vándorgyűlésen elhangzó egyik MNB-előadás arra is kitért, hogy a kamatkiadások idei növekményének a felét az inflációkövető papírok okozzák, és míg idén ezek várhatóan 760 milliárd forintba kerülnek az államnak, jövőre ez a szám 1100 milliárdra ugorhat.

kamatkiadás 2

Az általános kamatszint-emelkedés mellett tehát az infláció a ludas a kamatkiadások növekedésében . Az MNB új inflációs előrejelzésében az idei évi inflációs előrejelzés középértékét 0,4%-ponttal 17,9%-ra, a jövő évit pedig 0,5%-ponttal 5%-ra emelte a jegybank.

Nem véletlen, hogy ilyen drágulás mellett az inflációkövető állampapírok a legkelendőbb állampapírokká váltak az utóbbi 1-2 évben, szeptember végén 6440 milliárd forintnyi megtakarítás volt a konstrukcióban, ami a teljes forintos lakossági állampapír-állomány több mint kétharmada.

A PMÁP-ba csak idén összesen 2115 milliárd forintot tett a lakosság, minden hónapban 200-300 milliárd forintnyi állománynövekedést lehetett megfigyelni.

Ha igaza lesz az MNB-nek és magasabb lesz az infláció, akkor az inflációkövető állampapírokkal is magasabb hozamot lehet majd elérni, ami befektetőként jó hír, az állam - és az adófizetők - oldaláról viszont eléggé fájó lesz.

pmáp kamat 4

A friss, október közepi adatok szerint a Prémium Magyar Állampapírokon belül

a legtöbb lakossági megtakarítás a 2022-ben kibocsátott 2027/J konstrukcióban van, összesen 666 milliárd forint.

Nem sokkal marad el ettől az idén januárban kibocsátott 2030/I 638 milliárddal, és szinte fej-fej mellett, közel 600 milliárdos állománnyal bír a szintén idén januárban bevezetett 2027/K és a 2022 októberében indult 2029/J.

Nem meglepő módon azok után a konstrukciók után kell majd az államnak a legtöbb kamatot fizetnie, amelyekben a legtöbb megtakarítás is van. Az alábbi ábrán azt ábrázoltuk, hogy az állományra vetítve milyen kamatkiadása lesz az államnak sorozatonként, az MNB inflációs előrejelzésével kalkulálva.

Ez esetben a 2027-ben, illetve a 2029-ben és 2030-ban lejáró papírok után kell majd a legtöbb kamatot kifizetni 2024-2025-ben.

Disclaimer: Feltételezzük, hogy a fenti PMÁP-állományt a lakosság a 2024-es és 2025-ös kamatfizetésig megtartja. Idő előtti visszaváltással (ekkor a kamat időarányos kifizetése előbbre jönne) és további állománynövekedéssel most nem kalkulálunk.

A továbbiakban csak a 2024-es és 2025-ös kamatkiadásokat nézzük, mivel a 2024-es kifizetések alapjául szolgáló infláció már ismert (ez a 2022-es 14,5%), a 2025-ben fizetendő kamat inflációs alapja pedig az idei, várhatóan 17,9%-os átlagos infláció lesz. A következő évek inflációs előrejelzését már számos bizonytalanság övezi.

Összességében az inflációkövető állampapírokra fordított kamatkiadás 2024-ben meghaladhatja az ezermilliárd forintot, míg 2025-ben megközelítheti az 1200 milliárdot,

ami egy év alatt 175 milliárdos kamatnövekedést jelenthet. (Ne felejtsük el, hogy az államnak ezen felül még számos más lakossági és intézményi állampapírra is teljesítenie kell a kamatkifizetéseket.)

Amennyiben havi bontásban nézzük meg a kamatkifizetéseket, akkor

2024-ben az első negyedév lesz a leghúzósabb az államkasszának, ekkor kell ugyanis kifizetni a PMÁP-ok jövő évi esedékes kamatának 76%-át.

Jövőre a kamatfizetés alapjául a 2022-es éves átlagos infláció szolgál, amely 14,5%-ot tett ki.

2025-ben is hasonlóan nehéz lesz az év eleje, ugyanis a januári-márciusi kifizetések teszik ki a teljes év prémium állampapírokhoz kapcsolódó kamatfizetésének 77%-át. 2025-ben azért lesz magasabb a PMÁP miatti kamatkiadás, mivel az idei, várhatóan 17,9%-ot kitevő átlagos inflációt és az erre rakodó kamatprémiumot kell kifizetnie az államkasszának.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
karácsony gergely property market reloaded konferencia
bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
parlament tél budapest