malacpersely
Befektetés

Megúsztuk a magyar megtakarítási válságot, ömlik a lakosság pénze két nagy befektetésbe

Palkó István
Derekasan rácáfolt a magyar megtakarítási piac a várakozásokra: a lakosság megtakarítási rátája csaknem duplája annak, amire az MNB 2022 őszén számított, és sokkal nagyobb a megtakarítások beáramlása a szolgáltatókhoz, mint tavaly. Jó hír az is, hogy a megtakarítások nagyobb ütemben gyarapodnak az inflációnál (részben a pozitív reálhozamok megjelenése miatt), így most már második negyedéve emelkedett a lakosság pénzügyi reálvagyona. A jegybank ma közzétett statisztikái az egyes megtakarítások teljesítményéről is tartalmaznak egészen új információkat, de egy valami nem új: az állampapírok és a befektetési alapok mindent visznek.

Közzétette harmadik negyedéves „előzetes pénzügyi számlák” statisztikáit az MNB, ezekből derült ki, hogy a GDP-arányos államadósság még mindig 75%-on áll, de az is, hogy

a háztartások bruttó pénzügyi eszközeinek az állománya 93 ezer milliárd forintra hízott szeptember végére, ami 9,1%-os növekedést jelent 2022 vége óta.

Szokás szerint különválogattuk azokat a pénzügyi eszközöket, amelyeket lakossági megtakarításnak tekinthetünk (így például nincsenek benne a nagy arányt képviselő céges részesedések). Ezek állománya 49 ezer milliárd forint szeptember végén, és csak idén 9,4%-kal bővült. Ez meglepően jó adat, hiszen nagyjából megfelel a 2019-2021 környékén látott első három negyedéves növekedésnek. Tavaly egész évben volt alig fele ennek a megtakarítások nominális bővülése. Ha korrigáljuk az inflációval a számokat, akkor

a tavalyi 15,3%-os visszaesés után idén már 3,2%-os növekedést látunk a lakossági megtakarítások reálértékében.

Ez részben a pozitív reálhozamok megjelenésének köszönhető, a jelenségről részletesen itt írtunk:

A megtakarítások piaca összességében sokkal jobban teljesít, mint tavaly ősszel sejteni lehetett. Sokkal kevésbé simították ki a háztartások a fogyasztásukat a megtakarításaik felélésével vagy gyengébb megképzésével, mint azt előzetesen sokan várták. Az MNB tavaly szeptember Inflációs jelentésében például 85,8%-os fogyasztási és 5,5%-os megtakarítási rátát jelzett előre az idei évre, ehhez képest idén szeptemberben már 83,9%-on, illetve 9,9%-on áll a becslés, a fogyasztás tehát gyengébben, a megtakarítási piac erősebben teljesít a vártnál. (A várakozáshoz képest a lakossági beruházásoknál ment végbe a legnagyobb alkalmazkodás).

A 9,9%-OS IDEI MEGTAKARÍTÁSI RÁTA A TAVALYI MÉLYPONT UTÁN KIFEJEZETTEN KEDVEZŐNEK SZÁMÍT AZ ELMÚLT ÉVTIZEDRE VISSZATEKINTVE.

Az arányszám azt mutatja, hogy rendelkezésre álló (vagyis pl. adókkal csökkentett) jövedelmük hány százalékát takarítják meg átlagosan a háztartások.

Ha lehet, még érdekesebb a megtakarítások szerkezetének a megváltozása, ami az elmúlt két év hozam- és kamatkörnyezetében bekövetkezett változások eredménye. Az infláció felerősítette a háztartási hozamvadászatot, bár még mindig túlzottnak tűnik a 0%-os kamatozású folyószámlabetétekben és készpénzben parkoltatott megtakarítások összege, így

az állampapír után még mindig a folyószámlabetét a második legfontosabb megtakarítási forma, a harmadik helyen álló befektetési alapok után pedig a készpénz következik a negyedik helyen.

Az idei évben csaknem 1000 milliárd forint áramlott ki a két kamat nélküli megtakarítási formából, miközben állampapírokban és befektetési alapokban majdnem 3500 milliárd forintnyi friss tőke kötött ki az első három negyedévben.

Abszolút összegben az állampapír (+1885 milliárd forint) az idei év eddigi nyertese a befektetési alapokkal (+1631 milliárd forint) szemben, önmagukhoz képest viszont a befektetési alapok (+32%) jobban teljesítettek az állampapíroknál (+19%).

Az állampapírok javára billenti a mérleget a PMÁP stabilan kétszámjegyű hozama (jelenleg 14,75%-os, jövő januártól várhatóan 18% feletti kamattal érhető el) és az, hogy az állampapírok július 1-jét követően is szocho-mentesek maradtak. A befektetési alapokba ezzel szemben aktívan terelik át egyes bankok az ügyfeleiket a betétek felől, hiszen ott jobban hasznosul mind a forgalmazó bankok és befektetési alapkezelőik, mind a befektetők számára az ügyfél pénze. Összességében így

100 megtakarított lakossági forintból 62 forint került állampapírba és 53 befektetési alapba, a többi megtakarítás összesített egyenlege pedig masszívan negatív volt.

Igaz ez a tőzsdei részvényekre is, amelyekből 50 milliárd forinttal többet vettek ki idén a háztartások, mint amennyit befektettek ezekbe. A pozitív oldalt képviselik viszont az életbiztosítások és a nyugdíjpénztári megtakarítások, amelyekbe egyenként 62, illetve 86 milliárd forintnyi friss pénz áramlott idén. Mivel tavaly az év egészét 81-81 milliárdos tranzakciós egyenleggel zárták, ezért

az életbiztosítások nagyjából a tavalyi évet ismételhetik meg idén, míg a nyugdíjpénztárak egyértelműen jobb évet zárhatnak a 2022-esnél.

Negyedéves bontásban a harmadik negyedév nem volt kifejezetten erős a megtakarítóknál, de máskor sem szokott az lenni. Ugyanakkor a tavalyi június-szeptemberi időszak tavalyi nagy bezuhanása idén nem ismétlődött meg (köszönhetően vélhetően az energiaválság enyhülésének is), ami jócskán hozzájárulhat ahhoz, hogy

az idei évet viszonylag kedvezően zárják a hazai megtakarítási piac szereplői, sikerült elkerülni a megtakarítási válságot.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
iskola
áruszállítás kamion határ
macron
atomerőmű nukleáris
usa világ koronavirus
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1132660268